Reedel mälestatakse kommunismi ja natsismi ohvreid

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Toomas Tatar

Reedel peetakse rahvusvahelist kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuspäeva, mida tähistatakse tseremooniaga Vabadussõja võidusamba jalamil.

Kell 16 algaval tseremoonial osalevad sõnavõttudega kaitseminister Urmas Reinsalu, siseminister Ken-Marti Vaher, vabadusvõitleja Lagle Parek ja Euroopa Parlamendi liige Tunne Kelam, teatas kaitseministeerium. 

Diplomaatilise korpuse esindajana peab üritusel kõne Läti suursaadik Eestis T.E. hr Kārlis Eihenbaums. Palvuse peab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Andres Põder.

Seejärel asetatakse Eesti rahva nimel pärg Vabadussõja võidusamba jalamile.

Vabaduse väljakul jagatakse ka vabaühenduste loodud Lootuse lille rinnamärki, mis sümboliseerib leina ning lootust ja meelekindlust, et sarnased teod iialgi ei kordu.

Lisaks esitletakse reedel kell 15 Okupatsioonide muuseumis näitust «Hauata riigivanemate kenotaaf». Kell 17 algab Hirvepargis traditsiooniline rahvuslik kõnekoosolek.

Eesti Memento Liit korraldab mälestuskogunemise Pilistvere kommunismiohvrite memoriaali juures algusega kell 11.

23. augustil 1939. aastal kirjutati alla Molotov-Ribbentropi paktile, mille sõlmimine lõi aluse iseseisvate riikide annekteerimiseks ja okupeerimiseks. Pakti sõlmimine käivitas sündmuste ahela, mille käigus pandi laias ulatuses toime kommunismi ja natsismi kuritegusid.

2009. aasta aprillis Euroopa Parlamendis vastu võetud resolutsioonis «Euroopa südametunnistusest ja totalitarismist» kutsutakse Euroopa Liidu liikmesriike tähistama 23. augustit kõigi totalitarismi- ja diktatuuriohvrite ühise mälestuspäevana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles