Türgi peaminister: «punane joon» on Süürias ammu ületatud

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu ja (vasakul) ja tema Saksamaa ametivend Guido Westerwelle.
Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu ja (vasakul) ja tema Saksamaa ametivend Guido Westerwelle. Foto: SCANPIX

Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu teatas täna, et «punane joon sai Süürias ületatud» ning kutsus välisriike väidetava keemirelvade abil toime pandud veresauna järel midagi ette võtma.


Davutoğlu teatas Berliinis kohtumisel Saksa välisministri Guido Westerwellega, et kriitiline piir sai Süürias tegelikult juba ammu ületatud ning vajalik on sekkuda nii kiiresti kui võimalik, edastas uudisteagentuur AFP.

Ta leidis, et ÜRO julgeolekunõukogu on seni käitunud liiga kõhklevalt. «Kui me ei kehtesta sanktsioone, kaotame me heidutusvõime,» sõnas Davutoğlu tõlgi vahendusel. Järgneda võivad ministri kinnitusel veelgi hullemad veresaunad.

Westerwelle mainis, et Süüia režiimi keemiarelvade kasutamine pole siiani veel kinnitust leidnud. «Kui need aga tõeks osutuvad, oleks see kohutav», sõnas ta.

Ta meenutas Süüriale, et ÜRO relvainspektoritele tuleb tagada vahetu ligipääs kõigele, mis uurimiseks vajalik.

Süüria peamise opositsioonirühmituse sõnul hukkus eilses keemirünnakus Damascuse lähedal ligi 1300 inimest. Aktivistide filmitud videolõikudes on muu hulgas näha lämbuvaid lapsi ja meedikuid, kes püüavad neid aidata.

ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed püüavad toimunu osas selgusele jõuda.

Diplomaatide sõnul takistavad nõukogu ametliku avaldusega esinemast Venemaa ja Hiina. Mõlemad on Süüria valitsusvägede liitlased ning seisnud vastu Damascuse hukkamõistmisele.
Westerwelle kinnitas, et Hiina ja Venemaa positsioon on äärmiselt kahetsusväärne ning see ei ole vastavuses Lääne võimude seisukohtadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles