Aegnalt leiti tsaariaegne vaskmärgistus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aegna saarelt leitud vasest märgistus.
Aegna saarelt leitud vasest märgistus. Foto: www.aegna.ee

Aegna saarelt leiti neljapäeval tsaariaegne vasest märgistus.

Tänavu on aarete saart Aegnat õnnistatud mitme huvitava leiuga, vahendas Aegna saare koduleht.

Kui käesoleva aasta alguses tulid ilmsiks hävinuks peetud kivilabürint, 18. sajandi algusest pärit kahurikuul ja pada, siis täna tuli lisa ligi viiesendimeetrise läbimõõduga vasest märgistuse näol.

Külaniidu tee 3 kinnistu peremees Neeme Möll leidis märgistuse lähedalasuva kiige juurest. Arvatavalt said just jalgadega kiigele hoogu andvad lapsed pinnase ülessonkimisega endi teadmata arheoloogi ristsed.

Saare ajalooraamatu «Aegna» autori Robert Nermani sõnul on tegemist tsaariaegse märgistusega.

Ühe versioonina kinnistasid töötajad sellega töökohal oma kohalolekut, riputades  tööpostile saabudes märgistuse selleks paigaldatud tabeli vastava konksu otsa.

Teisalt võib märgistuse ülaosa neljast tähest oletada, et tegu oli omaaegse Sankt-Peterburgi metallitehase vastutava töötaja nr 754 poolse toote märgistusega (näit laske-lõhkemoon).

Aegna on tuntud  ligi kolmekümmne kinnismälestisega, millest paljud on tsaariaegsed rannakaitsepatareid. Nende ehituseks kasutati arvukalt Venemaalt värvatud töölisi. Samas varustati valminud kaitserajatisi ka erineva sõjatehnikaga, sh laske- ja lõhkemoonaga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles