UNESCO soovitab rajada vanalinna probleeme lahendav üksus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinna vanalinnale ja kesklinnale..
Vaade Tallinna vanalinnale ja kesklinnale.. Foto: Peeter Langovits.

UNESCO maailmapärandi komitee soovitas Tallinnal moodustada laiapõhjaline otsustusõigusega kõiki vanalinna valdkondi koordineeriv üksus.

«Dresdeni juhtum (linn arvati UNESCO maailmapärandi hulgast välja - toim.) näitab, et UNESCO ei tee maailmapärandi linnade nimekirja ainult suusoojaks - siin on Tallinnal koht, mida arvestada,» ütles Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialist Henry Kuningas «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

Tallinn sattus nende linnade hulka, keda võib ähvardada maailmapärandi nimekirjast kõrvaldamine, kui Viru hotelli kõrvale taheti ehitada Viru poeg, praegu on planeering  tühistatud.

Restori ehk Eesti ühe tugevama restaureerimisfirma lammutatud ajalooline linnamüüriäärne ehituskihistus ja selle asemele uute elamute ehitamine lõi uue ohu, Tallinnal puudus ka kõrghoonete teemaplaneering, mis nüüdseks on olemas. Jäänud on vaidlused, kas Tallinna vanalinna korralduskava suudab vana linna säilitades seda ka arenda.

UNESCO soovitab moodustada otsutusõigusega vanalinna probleeme kõigekülgselt analüüsiv ja lahendav üksus.

«Tallinna vanalinn on ainulaadne linnaruum ja seda ei saa lasta isevoolu minna, Tallinna vanalinna probleemid ei ole ainult restaureerimine ja ehitamine,» selgitas Kuningas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles