Küttepuu ostmisel ennetab pettasaamist niiskuse mõõtmine

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Eesti Küttepuu laos näitas niiskusemõõtja kuiva puidu niiskusesisalduseks 17,6 protsenti – hea tulemus.
Põhja-Eesti Küttepuu laos näitas niiskusemõõtja kuiva puidu niiskusesisalduseks 17,6 protsenti – hea tulemus. Foto: Toomas Tatar

Küttepuude turul tegutsevate petturite vältimiseks saab müüjalt nõuda kuiva puidu kvaliteedi kontrollimist ning mõõta ise üle kogused.

Kindlustamaks, et kuiva puu asemel ei määrita pähe toorest ehk märga puitu, tuleks selle niiskusesisaldus enne tehingut üle mõõta. «Ostes puitu nurgatagusest angaarist, peaks ostja nõudma puidu niiskussisalduse mõõtmist tema silme all,» soovitas ehituspoe Baumax juhatuse liige Jako Tsäko ja leidis, et seesugune mõõteriist peaks igal müügimehel käepärast olema. Ta kinnitas, et nemad mõõdavad pisteliselt ka oma tarnijate puidu niiskusesisaldust.

«Aastad on erinevad ja puu kuivab erineva kiirusega ning kontrollimise mõttes peaks niiskusemõõtja küttepuude müüjal kindlasti olema,» nõustus ka Põhja-Eesti Küttepuu OÜ müügijuht Antti Ööbik.

«Meil on see veokis tavaliselt kohe olemas,» ütles Ööbik ja tõi sõidukist lagedale väikse musta mõõteriista. «See ei maksa midagi erilist: kuskil 30–50 eurot maksab,» märkis mees. Seega saab ostja kindluse huvides seadme soetada lähimast ehituspoest endalegi.

Kütmiseks kõlblike kuivatatud puude niiskustase on sõltumata puuliigist kuni 20 protsenti – selle saavutamiseks peavad halud varju all olema seisnud pea kaks aastat.

Ööbiku mõõteriist näitas pärast nõeltega halgu torkamist kuiva puu niiskusesisalduseks 17,6 protsenti, mis on tema kinnitusel väga hea tulemus. Täiesti toorel puul oli niiskusesisaldus suisa üle 50 protsendi. «Mõned kliendid ikka ütlevad, et oi, need ei ole kuivad. Siis me mõõdame ja tuleb välja, et ega inimene ei teagi, mis see kuiva puu niiskuseprotsent on,» tõdes Ööbik.

Tsäko soovitab puitu osta usaldusväärselt kaupmehelt või netipoest, sest siis kehtib ka 14-päevane tagastusõigus, kui kaup ei peaks sobima.

Mees tõdes, et koguse kontrollimine on puidu puhul alati raske, kui puit pole kottides või alusel ehk konteineris. «Tihti kipuvad kaupmehed lahtiselt müüdavat puitu madala marginaali tõttu vähem panema,» nentis Tsäko.

Osa inimesi tellib Ööbiku sõnul igal aastal puid erinevast kohast kõige odavama hinna järgi. «Ma arvan, et nad saavad kümne ruumi puude kohta kuskil kaks ruumi petta – kokkuvõttes ostavad nad ikka kõige kallimad puud,» muigas ta. Ööbik rõhutas, et küttepuude kotti saab ka sõltuvalt puuliigist ja selle raskusest kaalu järgi mõõta.

«Siiski, kui auto saabub, saab enne mahalaadimist ju kasti üle mõõta ja hinnata keskmist kõrgust ehk arvutada välja kuupmeetrid, ja kui on ikkagi selge, et kaupa on vähem, siis paluda uut koormat, mitte antud koormat oma hoovile maha kallata,» soovitas Tsäko.

Ta tõdes, et küttepuude valdkonnas tegutseb palju pettureid, kes kas tarnivad vähem või ei tarni üldse ning on igal juhul ebameeldiva käitumisega. «Liiga häid pakkumisi tasub alati karta,» mainis Tsäko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles