Aiandusliit: välismaiste köögiviljade odavus jätab letid Eesti toodanguta

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvuhoone.
Kasvuhoone. Foto: Margus Ansu

Praegusel köögiviljade valmimise kõrghooajal ei ole kohalikul tootjal piisavalt võimalusi oma toodangut kodumaisel turul müüa, sest välismaiseid viljad on poelettidel märkimisväärselt odavamad, leiab Eesti aiandusliit.

Kohaliku köögiviljatoodangu turustamise probleem tõusis taaskord päevakorda, kui möödunud nädalal jagas köögiviljakasvataja Intsu talu Tartu turul mitmeid tonne tasuta tomateid, et saak raisku ei läheks, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Võib-olla tasuks jaemüüjatel mõelda selle peale, et kui kodumaise värske köögi- ja puuvilja kõrghooaeg on käes, siis natuke muuta ka oma marginaale, et inimestele oleks kodumaine toode kättesaadav,» ütles aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin.

Harjumaa köögiviljakasvatusfirma Sagro tootmisjuht Madis Kahu sõnul kerib kodumaise köögivilja tootmishinna kõrgeks siinne kliima, väikesed kogused, kesisemad põllumajandustoetused ning ka säilitamiskulu. 

Kaupmehed kinnitavad, et nende juurdehindluse põhimõtted on nii kodumaise kui ka välismaise kauba puhul sarnased, lihtsalt välismaalt saab köögivilja odavamalt sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles