Päästjad lubasid oma palka kärpida

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Kunnar Rüsülainen / Valgamaalane

Siseministeerium ja ametiühing jõudsid täna eelkokkuleppele, et päästjate palku kärbitakse juulist 8 protsenti ning koondamised ja sulgemised jäetakse ära.


«Otseseselt ei ole me kokku leppinud, oleme sammukese kokkuleppe saavutamisele lähemale jõudnud,» kommenteeris riigi- ja omavalitsusasutuste töötajate ametiühingu liidu (ROTAL) Kalle Liivamägi tänase kohtumise tulemusi Postimees.ee'le.

«Me saavutasime selle, et päästjatele säilitatakse nende töökohad selle aasta lõpuni. See tähendab, et ei tule koondamisi ega kommandode sulgemisi.»

Tema väitel ootab ametiühing praegu seda, et ministeerium saadaks neile tänavusi koondamisi välistava punkti sõnastuse.

Teiseks alustatakse Liivamägi sõnul oktoobris läbirääkimisi 2010. aasta minimaalsete astmepalkade ja töökorralduse üle, kusjuures viimane tähendab ka 24-tunniste vahetuste taastamise teema tõstatamist.

Liivamäe sõnul nõustusid kokkuleppega Ida, Lõuna ja Lääne päästekeskuse päästjad, keda oleks koondamised-sulgemised enim puudutanud. «Nende soov oli, et anname järele 8 protsenti, et meestel töökohad säiliksid.»

Põhja päästekeskuses oli rohkem protestivaimu, kuid nende tahe pidi seekord alla jääma.

Homme kohtuvad ministeerium ja ROTAL taas ning siis arutatakse politseinike palgakärbet, kusjuures fookuses on politseinike eripensionid ja õhtuse töö eest saadavate lisatasude kadumine.

Kui sarnaselt reedesele kohtumisele ei oleks täna kokkuleppele jõutud, oleks ähvardanud ligi 193 päästjat koondamisteade.

24-tunniste vahetuste taastamist soovivad päästjad ise. Läinud aasta alguses läks nimelt suurem osa Eesti päästekomandosid üle 12-tunnistele valvetele seniste ööpäevaste valvekordade asemel.

Mõni kuu pärast muudatuse elluviimist kostis päästjate suust vaid kriitikat: kui varem said päästetöötajad 24-tunnistele vahetustele järgnenud vabadel päevadel näiteks taksojuhina perele lisaraha teenida, siis 12-tunnised vahetused jätavad selleks palju vähem võimalusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles