Muinasehted leidnud mees pahandab ametnikega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talumaja trepi kõrval veetrassi kaevates tuli maapõuest välja 36 rauaaja ehet ja rõivakinnitust, mille hulgas on kaelavõrusid, rinnakeesid, kuljuseid ja helmeid.
Talumaja trepi kõrval veetrassi kaevates tuli maapõuest välja 36 rauaaja ehet ja rõivakinnitust, mille hulgas on kaelavõrusid, rinnakeesid, kuljuseid ja helmeid. Foto: Kristo Soodla

Kose vallas Kõue külas elav Kristo Soodla sattus ootamatu leiu otsa 40 cm sügavusel maad kaevates. «Ma alguses ei osanud üldse mõeldagi, et mis asi see on, vaatasin, et mingisugused voodivedrud tulevad maa seest välja,» rääkis ta. Selgus, et tegu on kaelavõrudest, rinnakeedest, kuljustest ja helmestest koosneva ehteleiuga, kokku 36 eset.

Muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste peainspektor Ulla Kadakas ütles, et tavaliselt leitakse selliseid ehteid hauapanustena kalmetest või peitvarana asulakohtadest. Tallinna Ülikooli ajaloo instituudi arheoloogide Ülle Tamla ja Mauri Kiudsoo hinnangul pärineb leid hilisrauaaja esimesest poolest – 11. sajandi lõpust kuni 12. sajandi alguseni. Muinsuskaitseamet, kuhu maaomanik kohe pöördus, andis ehted konserveerimiseks ja säilitamiseks üle Tallinna Ülikooli ajaloo instituuti.

Soodla rõõmu leiust rikub aga asjaolu, et tema kinnistu jääb arheoloogiamälestise alale, mis tähendab, et sügavamaid kaevetöid tehes tuleb muinsuskaitseameti luba taotleda. Kaks kuud tagasi talu omanikuks saanud mees seda ei teinud ja talle tuli halva üllatusena, et amet käskis tal veetrassi rajamise peatada ega taha ka leiutasu maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles