Kaitseminister soovib raha Patarei kindluse katuseremondiks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei vangla
Patarei vangla Foto: Toomas Huik

Kaitseminister Urmas Reinsalu saatis rahandusminister Jürgen Ligile ettepaneku eraldada järgmise aasta investeeringutest raha Patarei merekindluse katuse renoveerimiseks, et peatada ajaloolise mälestise lagunemine.

Reinsalu tegi kirjas Ligile ettepaneku leida Patarei merekindluse katuse rekonstrueerimiseks raha 2014. aasta riigieelarve investeeringute n-ö sunnivajaduste nimekirjas.

«Patarei Merekindlus on seisnud aktiivsest kasutusest väljas alates aastast 2005 ning kindluse olukord on pidevalt halvenenud (katuse ja müüride lagunemine, niiskus, vandalism jne). Viimase talve jooksul on mälestise olukord silmapaistvalt halvenenud ning kogu Baltikumis ja Põhjamaades unikaalne militaarajalugu ja riikluse lugu hõlmav kompleks on hävinemisohus,» kirjutab Reinsalu.

Ühtlasi teeb kaitseminister ettepaneku arvata Patarei kindlus välja Riigi Kinnisvara AS müügiportfellist ning kujundada uus müügikontseptsioon, mis arvestaks võimalusel ka Eesti Sõjamuuseumi välja töötatud arengudokumenti.

Nimelt tegi kaitseministeerium aasta tagasi ettepaneku, mille kohaselt võiks Patarei kompleks olla asupaigaks muuhulgas ka rahvusvahelisele kommunismikuritegude muuseumile.

«Patarei Merekindluse müük erainvestorile on siiani ebaõnnestunud, mille põhjuseks on ühelt poolt ajaloolise hoonekogumi restaureerimise kõrge maksumus (mis ehitise olukorra pideval halvenemisel iga-aastaselt suureneb) ning teiselt poolt linna maal paiknevad ebapiisavad transpordikoridorid, mis muudavad juurdepääsu objektile keeruliseks,» põhjendab Reinsalu, miks kompleksi müümise ideest tuleks loobuda.

Mullu suvel küsis Riigi Kinnisvara AS ministeeriumidelt, milline võiks olla riigi- ja avaliku sektori asutuste huvi Tallinnas Kalaranna 2 ja Kalaranna 2a paikneva Patarei Merekindluse hoonekompleksi ja kinnistu vastu, sest objekt oli müügiplaanis. Siseministeerium avaldas soovi Patarei merekindlusse viia üle siseturvalisuse muuseumi, kui sinna kavandataks veel mõni muuseum ja selle ülalpidamiskulud liiga suureks ei läheks.

Endist Patarei vanglat on läbi aastate püütud tulutult müüa juba mitmel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles