Reformierakond: juhatuse registreerimise segadus pole hääletuspettusega seotud

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kukk
Martin Kukk Foto: Rain Hansen

Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke kinnitusel ei ole probleemid erakonna juhatuse registreerimisega äriregistris mingil moel seotud suve hakul lahvatanud hääletuspettuse skandaaliga.

Kukk ütles Postimehele, et tõrge erakonna juhatuse registreerimisel on tehnilist laadi küsimus. «Kinnitan, et see ei puuduta Ojulandi juhtumit,» lausus ta.

Reformierakond ei ole seni saanud äriregistris registreerida partei juhatust, kuigi erakonna üldkogu valis uue juhatuse juba 25. mail.

Äriregister ei soostunud juunis registreerima Reformierakonna uue juhatuse koosseisu, kuna üldkogu protokollija oli koostanud dokumendi teistmoodi, kui erakonna varem esitatud samalaadsed dokumendid.

Reformierakonna äriregistrile esitatud dokumendis on juhatuse valimise hääletustulemused on paigutatud protokolli lõppu lisamaterjalina, tavapäraselt on need andmed dokumendi põhiosas eraldi päevakorrapunkti all.

Erakond leiab, et esitatud dokumendid on korrektsed, seetõttu peab vaidluses otsuse langetama Harju maakohus. Praegu ei ole veel selge, millal kohus otsuse langetab.

Reformierakonna sisevalimispettusi uuriv töörühm tuvastas juunis 39 hääletuspettuse juhtumit Lääne-Viru, 24 Viljandi ja kaheksa Võru maakonnas. Kokku oli seega manipuleeritud 4,75 protsendiga juhatuse valimistel antud häältest.

Juuni keskel kogunenud Reformierakonna volikogu otsustas, et sisevalimiste kordust ei tule, samas tuleb Reformierakonna sisehääletuse süsteemi uuendada ning selle turvataset tõsta.

Reformierakonna juhatus heitis 5. juunil maine kahjustamise pärast parteist välja aastaid Lääne-Viru maakonnaorganisatsiooni juhtinud eurosaadik Kristiina Ojulandi, kes aukohtu hinnangul organiseeris petuskeemi Lääne-Virumaal. Sisevalimistel häältega manipuleerimise üles tunnistanud Lääne-Viru arendusjuht Taimi Samblik astus parteist välja omal soovil vahetult enne juhatuse kogunemist.

Pettustega seostati ka Lääne-Viru maavanemat Einar Vallbaumi, kuid tema väljaheitmist ei pidanud aukohus vajalikuks. Juunis teatas Vallbaum, et on otsustanud siiski erakonnast lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles