EL võib keelata 70 protsenti Rootsis müüdavast mokatubakast

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mokatubakas. Foto on illustratiivne.
Mokatubakas. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Euroopa Liidu uus tubakadirektiiv võib ohustada ligi 70 protsenti Rootsi turul müügil olevaid mokatubaka sorte, mis võidakse keelata.

Kuigi lahing Rootsis müüdava mokatubaka ehk snusi pärast ei ole midagi uut, on debatti sekkunud ka riiklik toiduagentuur Livsmedelsverket, kes on Rootsi valitsusele esitanud enda tehtud analüüsi kavandatavast direktiivist, kirjutab The Local.

«On selge, et mitmeid snusi sordid siis keelatakse,» ütles toiduagentuuri inspektor Christer Johansson.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku, et nn huuletubaka degusteerijate paneel peab otsustama, kas tootel on piisavalt «puhas» tubaka maitse, et seda tohib tubakaturul müüa. «See saab olema paneeli otsustada, mida see nn «puhas» maitse tähendab,» nentis Johansson.

Euroopa Komisjon on ise varem väitnud, et kui mokatubakatest maitsete eemaldamine kaotaks turult vaid 10 protsenti toodetest. Ent Rootsi tubakafirma Swedish Matchi hinnangul tähendaks direktiiv praeguse sortimendi kadumist 70 protsendi ulatuses.

Rootsi snusi, mis asetatakse kasutaja ülahuule alla, müüakse väga erinevas suuruses, pakendatud või pakendamata kujul. Huuletubakat on näiteks lagritsa, rohemündi, õuna, eukalüpti, aga viimasel ajal ka vanilli, kadaka ja bergamoti aroomiga.

Huuletubaka tootjad kardavad, et toodete maitsmine on liiga subjektiivne meetod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles