Priske saagiga taskuvargad mõisteti vangi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
D-terminali eskalaator oli varastele ideaalne tegevuspaik – loodeti, et kuritegu ei avastata enne, kui ohvrid on juba laevaga merel.
D-terminali eskalaator oli varastele ideaalne tegevuspaik – loodeti, et kuritegu ei avastata enne, kui ohvrid on juba laevaga merel. Foto: Mihkel Maripuu

Taskuvaraste strateegia oli teoorias laitmatu – laevale suunduvalt soomlastest vanapaarilt näpatud rahakoti kadumine pidi avastatama alles merel, kui vargad saagiga juba tabamatus kauguses on. Praktikas lõppes aga kõik 27 tundi hiljem kohtus ja aastase reaalse vangistusega.

Neljapäeval, 22. augustil Tallinna reisisadama D-terminalis laevale suundunud seitsmekümnendates aastates Soome vanapaar ei aimanud midagi halba. Sadamahoone eskalaatoriga üles sõites tekkis neil hetkeks pealtnäha süütu kehaline kontakt kahe keskealise mehega, kes neist mööda kiirustasid.

Eskalaatorilt maha astudes palus vanapaari üllatuseks keegi mees neil veenduda, kas neil kõik asjad ikka on taskutes alles. Ootamatu tülitaja tutvustas end politseinikuna. Korravalvuri kartus osutus õigeks. Vanapaari jopetaskust oli kadunud rahakott koos väikese koguse sularaha ja pangakaartidega.

Vargad – need kaks eskalaatoril trüginud meest kiirustasid sel ajal juba sadamahoonest välja. Nad ei aimanudki, et D-terminali sisenemisest alates oli neil kogu aeg «saba» taga. Ja samad inimesed järgnesid neile märkamatult nüüdki.

Põhjus, miks politsei vargaid kohe pärast eskalaatoril toimunut kinni ei võtnud, oli proosaline. Kogu vargus käis nii kiirelt ja professionaalselt, et politseinikud polnud isegi täiesti kindlad, kas tandemina tegutsenud taskuvargad ikka said neid huvitanud saagi kätte.

Ilma kuriteosündmuseta muutunuks taskuvaraste kinnipidamine pigem rumalaks jõudemonstratsiooniks, sest oleks kogenud pikanäpumeestele paljastanud «saba». Nii vajasid varjatud jälgijad lisaaega ning seda tekkis, kui põnevil vargad kiirustasid saaki kontrollima.

Esialgu tundus varaste jaoks kõik suurepärane. Rahakoti vahelt leiti ka pangakaardi PIN-kood ja seda õnne ruttas vargapaar kiirelt ära kasutama. Võõras pangakaart sisestati Tallinna Ülikooli naabruses, Narva mnt 23 asuvasse sularahaautomaati. Selle ekraanilt nähtud kontojääk vedas varaste näod naerule – kokku saadi kaardil olnud kontolt kätte 4450 eurot.

Kuidas vargad tabati, kes nad olid ja kuidas politseioperatsioon lõppes, loe edasi Postimehe paberlehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles