Autoriühing sekkus lipu langetamise signatuuri vahetamisse

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hermanni tornist kostub uus lipu langetamise signatuur juba laulupeo teisel päeval.
Hermanni tornist kostub uus lipu langetamise signatuur juba laulupeo teisel päeval. Foto: Peeter Langovits

Uueks lipulangetamise signatuuriks saav Gustav Ernesaksa laul «Mu isamaa on minu arm» on autoriõigusega kaitstud, mistõttu nõuab Eesti Autorite Ühing (EAÜ) riigikogu kantseleilt selle kasutamiseks litsentsilepingu sõlmimist.


EAÜ tegevjuht Kalev Rattus märkis riigikogu kantseleile saadetud kirjas, et «Mu isamaa on minu arm» on autoriõigusega kaitstud, kuna Gustav Ernesaksa surmast ei ole veel möödunud 70 aastat.

Nimelt kehtib autoriõigus kogu autori eluaja ning ka 70 aastat pärast autori surma. Helilooja ja koorijuht Gustav Ernesaks suri 1993. aastal, seega kehtib autorikaitse veel aastani 2063.

Gustav Ernesaksa pärijad on Rattuse sõnul sõlminud EAÜga lepingu ja loovutanud autoriühingule tema loodud teoste varaliste õiguste teostamise.

«Seega tuleks EAÜga sõlmida litsentsileping, mis fikseeriks Gustav Ernesaksa poolt loodud muusika kasutamise signatuurina Eesti lipu langetamisel Pika Hermanni tornis,» teatas Rattus.

Riigikogu pressiesindaja Gunnar Paali sõnul tegelevad küsimuse lahendamisega hetkel riigikogu juristid.

Reede õhtul toimub Toompeal Kuberneri aias pidulik lipulangetamise tseremoonia, millel kõlab esmakordselt uus lipulangetamise signatuur, mis põhineb Gustav Ernesaksa laulul «Mu isamaa on minu arm».

Riigikogu võttis vastava seaduse vastu 18. juunil.

Praegu langeb lipp laulul «Mu isamaa armas» põhineva signatuuri saatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles