Muinastulede ööd tähistas rekordarv eestlasi

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Valgas Pedeli jõekäärus
Muinastulede öö Valgas Pedeli jõekäärus Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile süttisid Läänemere randades tuhanded lõkked, nii tähistati Muinastulede ööd. Rohkem kui 20 aastat tagasi Soomes ja Eestis üheaegselt alguse saanud traditsioonist võtab iga aastaga osa üha rohkem lõkkelisi ja ürituse kodulehekülje andmetel osales sel aastal rekordarv eestlasi ja lätlasi.
 

«Eestlased on aastatega muinastulede öö omaks võtnud. Tähistati kas pere ringis, sõprade või sugulastega või osaleti suurema lõkke või muusikaürituse juures. Sel aastal mere äärde kutsudes meenutasime muuhulgas, et sel aastal sai Eesti Vabariik 95 aastaseks ja ka seda, et meil on taas vabadus tulla mere äärde,» ütles mere äärde kutsuja Mairold Vaik

Täna pealelõunase seisuga oli muinastuled.ee veebikaardil enda lõkkest teada andnud umbes 850 seltskonda nii Eestist, Soomest, Lätist, Rootsist kui ka kaugemalt. Lõkkekohast teatajad lubasid süüdata 1300 lõket ja mere ääres viibis veebilehe andmetel üle 32 000 inimese.

Kui lõviosa teadaantud lõketest süüdati Eestis, tähistati muinastulede ööd ka Soomes, Rootsis, Taanis, Norras, Saksamaal, Austraalias, Belgias ja Iisraelis.

Eestis süttisid muinastuled tihedamalt Harjumaal, Läänemaal ja Pärnu maakonnas, eriti tihedalt lõõmasid lõkked Lohusalu, Laulasmaa ja Saviranna kandis, Pärnu lahe ääres, Juminda, Käsmu ja Viimsi poolsaartel. Väiksematest saartest tuli teateid näiteks Kihnult, Aegnalt, Abrukalt, Sorgust ja Naissaarelt. Muinastuled süttisid ka sisemaal, näiteks Emajõe ääres, Peipsi-,  Lämmijärve ja mitmete väikeste veekogude ääres. Ka Tallinnas süüdati avalikke lõkkeid esimest korda väga palju - Lennusadamas, Russalka monumendi läheduses, Noblessneri sadamas, Vanas Kalasadamas ja Linnahalli juures.

Välismaal oli lõkkeid palju Turu saarestikus ja Kotka sadama ümbruses, Läti rannajoon oli samuti tihedalt täis, mitmeid lõkkeid oli märgitud Riia ja Jurmala kandis.

Paljudes väikesadamates organiseeriti suuremaid üritusi ja mitmes kohas esinesid pillimehed või oli mõni muu kultuuriprogramm. Hiiumaal Hellamaal tähistati Raadio 2 toel esimest kontsertfestivali, kus astusid üles WInny Puhh ja Vaiko Eplik.

Muinastulede öö on traditsioon, mil augusti viimase laupäeva õhtul kell 21.30 süüdatakse lõkked Läänemere kallastel selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletamaks endile ja teistele meelde, et Läänemeri vajab hoidmist.
 
Alates 2009. aastast on veebikaardile muinastuled.ee kantud üle 3000 lõkkekoha ja muinastulede ööd on sellest ajast alates tähistanud kokku üle saja tuhande inimese Eestis ja naaberriikides.
 
Mere äärde kutsujate toimkonna eesmärgiks on meelde tuletada Eesti vabaduse tähtsust, Läänemere rahvaste ühtsust, loodushoiu olulisust ja ühes sellega tuletada meelde merekultuuri pärandit. 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles