Moslemi Vennaskonda ähvardab laialisaatmine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse võimult tõugatud presidenti Mohamed Morsit kujutav seinamaaling.
Egiptuse võimult tõugatud presidenti Mohamed Morsit kujutav seinamaaling. Foto: SCANPIX

Egiptuse nõuandva kohtukolleegiumi ametnikud soovivad võimult tõugatud Moslemi Vennaskonna laiali saata. 

Augustis tegi sellise ettepaneku ajutise valitsuse peaminister Hazem al-Belawi ning nüüd esitasid sarnase soovituse ka kohtunikud, kelle hinnangul tegutseb rühmitus seaduseväliselt, vahendas Reuters.

Egiptuse ja välismeedia andmetel peaks halduskohus Moslemi Vennaskonna positsiooni ja saatust käsitlema kõige varem 12. novembril. Justiitsametkonna soovitusi ei pruugi kohus aga arvesse võtta.

See ettepanek õõnestab veelgi Moslemi Vennaskonna jalgealust. 3. juulil tõukas armee võimult Moslemi Vennaskonna juhtfiguuri, presidendi Mohamed Morsi ning saatis laiali parlamendi, kus Moslemi Vennaskonna poliitilise tiival oli enamus.

Pärast seda arreteeriti kümneid sellesse poliitilisse liikumisse kuulujaid ning enamuse selle liidritest. Lahvatanud vägivallas julgeolekujõududega on surma saanud ka kümneid Moslemi Vennaskonna liikmeid.

Möödunud pühapäeval edastas Egiptuse televisioon, et riigiprokurör nõuab Morsi kohtu ette astumist, kus teda süüdistatakse vägivallale ja mõrvale ärgitamise eest. Millal kohus peaks algama, ei ole teada.

Lisaks Morsile peab kohtu ette astuma veel 14 Moslemi Vennaskonna liiget.

Nii Morsile kui neile esitatavad süüdistused on seotud 2012. aasta detsembris tekkinud rahustustega, kus Morsi pooldajate ja vastaste vahel puhkenud kokkupõrgetes sai surma seitse inimest.

Morsit on hoitud alates juulist vahi all teadmata kohas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles