Haridusministeerium: väited Narva eesti gümnaasiumi sulgemisest on alusetud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo
Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusministeerium lükkab ümber avalikkuses levivad väited plaanist sulgeda Narva linnale kuuluv Narva eesti gümnaasium või kaotada Narvast eestikeelne haridus.

Eilses «Aktuaalses kaameras» ning mitmes ajaleheartiklis ilmunud väited Narva eesti gümnaasiumi kaotamisest on alusetud ja pahatahtlikud, teatas ministeerium. Otsuseid Narva eesti gümnaasiumi tuleviku kohta peab tegema ja saab teha ainult Narva linn, millele gümnaasium kuulub, ent riik tagab eestikeelse hariduse jätkumise igal juhul.

Haridusminister Jaak Aaviksoo sõnul on paanika külvamine alusetu: «Narvast ei kao eestikeelne haridus ja kool mitte kunagi ära. Aga me ei saa olla rahul olukorraga, kus Narva ainsast eestikeelsest munitsipaalkoolist saadav haridus ei vasta avalikkuse ootustele. On kahetsusväärne, et osa partnereid püüab tähelepanu hariduse sisuküsimustelt mujale juhtida ning eriti murettekitav on, kui lapsi ja lapsevanemaid kasutatakse ära poliitiliste eesmärkide saavutamiseks.»

Ministeeriumil on tõsine mure Narva eestikeelse hariduse jätkusuutlikkuse ja kvaliteedi pärast, mistõttu pöörduti Narva linna kui koolipidaja poole ja oodatakse nende ettepanekuid. Enamik Narva eesti gümnaasiumi põhikooliosa lõpetanud noori ei asu õppima eesti kooli gümnaasiumiosas, vaid lahkub kodulinnast või -maakonnast.

Ministeeriumi sõnul on hariduse kvaliteet ja eriti riigikeelse hariduse kvaliteet strateegiline küsimus ja riigi tähtsaim regionaalpoliitiline ülesanne Ida-Virumaal. Just sel eesmärgil tegutseb Narvas eesti gümnaasium, mida rahastatakse jätkuvalt 30 protsenti suuremas mahus kui teisi koole ja kellelt oodatakse ka vastavaid õpitulemusi.

Haridus- ja teadusministeeriumi esindajad kohtuvad 13. septembril Narvas kõigi osalistega arutamaks eestikeelse hariduse väljakutseid. Haridus- ja teadusministeerium on leppinud nii kooli kui ka selle omaniku, Narva linnaga, kokku kohtumised, et probleemile ühiselt lahendust leida – vajadusel kas või kooli riigile ülevõtmise näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles