Eestisse tuleb visiidile Konstantinoopoli patriarh

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus I.
Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus I. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval saabub Eestisse enam kui nädala kestvale visiidile kreeka-õigeusu kiriku pea Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus.

Patriarh saabub Eestisse 4. septembril, samal päeval peab Bartolomeus  jumalateenistuse Tallinna Issandamuutmise peakirikus, teatas BNSile Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku esindaja.

Konstantinoopoli patriarh kohtub visiidi teisel päeval president Toomas Hendrik Ilvese, riigikogu esimehe Ene Ergma ning peaminister Andrus Ansipiga.

6. septembril kohtub patriarh kirikute nõukogu liikmeskirikute esindajate ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega.

Laupäeval, 7 septembril peab patriarh hommikuteenistuse Tallinna Siimeoni ja Anna kirikus ning õhtuteenistuse leibade õnnistamisega Tallinna Siimeoni ja Anna peakirikus.

Õhtul võtab Bartolomeus osa oikumeenilisest jumalateenistusest Tallinna toomkirikus.

Pühapäeval osaleb patriarh liturgial Pärnu Issandamuutmise katedraalkirikus ja esmaspäeval hommikupalves Pootsi-Kõpu Püha Kolmainu kirikus. Esmaspäeval külastab patriarh Kihnu saart, kus ta ristib lapsi Kihnu Püha Nikolaose kirikus, õnnistab Kihnu muusikakooli ning peab hingepalve Kihnu kalmistul.

Õhutul suundub patriarh Saaremaale, kus peab õhtuteenistuse Kuressaare Püha Nikolai kirikus ning teisipäeval tänupalveteenistuse Reomäe abikloostris.

Teisipäeval külastab Bartolomeus ka Haapsalut, kus peab palveteenistuse Maria-Magdaleena kirikus.

Konstantinoopoli patriarh Bartolomeus lahkub Eestist kolmapäeva hommikul.

Patriarh Bartholomeus tuleb Eestisse kolmandat korda. Esimest korda oli ta Eestis 2000. aasta sügisel.

Tänavu juunis külastas Eestit Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill.

Eestis tegutseb kaks õigeusu kirikut.

Pärast Venemaa keisririigi lagunemist ja Eesti iseseisvumist andis Moskva ja kogu Venemaa patriarh Tihhon 1920. aastal Eesti õigeusu kogudustele autonoomia. Eesti õigeusklikud moodustasid Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku, mis siirdus 1923. aastal Konstantinoopoli patriarhaadi jurisdiktsiooni alla. Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik säilitas nõukogude võimu perioodil ajaloolise ja juriidilise järjepidevuse eksiilis. 1993. aastal taastas Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik restitutsiooni korras oma tegevuse järjepidevuse Eestis, enamik tänase Eesti õigeusu kogudustest kuulub sellesse kirikusse.

Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirik (MPEÕK) on moodustatud Eesti Õigeusu Kiriku nime all vastavalt Moskva patriarhaadi sinodi otsusele 11. augustist 1992, millega taasjõustati patriarh Tihhoni 1920. aasta otsus Eesti õigeusu kogudustele autonoomia andmise kohta.

Reaalselt moodustati MPEÕK alates 1945. aastast Eesti territooriumil tegutsenud Vene Õigeusu Kiriku Tallinna ja Eesti piiskopkonna põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles