Kasekamp: Tšehhi ebaõnnestus sisepoliitiliste kriiside tõttu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp.
Eesti Välispoliitika Instituudi direktor Andres Kasekamp. Foto: Sille Annuk.

Tartu Ülikooli politoloogia professor Andres Kasekampi sõnul ebaõnnestus Tšehii eile lõppenud Euroopa Liidu eesistumisaeg sisepoliitiliste kriiside tõttu.

«Nende valitsus vahetus, mis nõrgendas Tšehhi eesistumist,» selgitas Kasekamp «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

«Tšehhidel oli probleem ka oma kuvandiga, neid ei peetud tulihingelisteks Euroopa integratsiooni pooldajateks, sest president Vaclav Klaus ei olnud valmis alla kirjutama Lissaboni leppele, Euroopa Liidu põhiseaduslikule leppele,» rääkis Kasekamp.

Euroopa Poliitikauuringute Keskuse direktor Antonio Missiroli sõnul oli Tšehhi teine valitsemise pool edukam, kuna Topolaneki valitsus kukkus ja võimule sai Jan Fischeri tehnokraatide valitsus.

«Tehnokraatide valitsus ei tahtnud end Prantsusmaaga võrrelda. Nad tahtsid eesistumisaja lõpuni vedada ja olla liikmesriikide seas ausa vahendaja rollis. Selles nad õnnestusid,» selgitas Missiroli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles