Kranich rikkus alluvaile kortereid müües seadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikontrolli hinnangul rikkus eelmine keskkonnaminister, reformierakondlane Heiki Kranich riigivaraseadust, kui müüs kolm ametikorterit alla turuhinna oma alluvatele.

Riigi korterid müüdi ametiseisundit ära kasutades avaliku enampakkumise asemel soodustingimustel haldusala ametnikele, kellel puudus õigus korterite erastamisele, teatas riigikontroll eile BNSile.

Keskkonnaministeeriumi raamatupidamisaruande auditi käigus leidis riigikontroll, et Kranich andis 2001. aasta detsembris käskkirjaga korralduse erastada kolm eluruumi raamatupidamisliku jääkväärtusega kokku 487 555 krooni.

50 115 EVP eest

Korterid müüdi neis elanud ministeeriumi haldusala ametnikele 50 115 EVP eest. Ühetoalise korteri eest Keilas saadi 4230, kahetoalise korteri eest Tallinnas Pärnu maanteel 7605 ning neljatoalise ridaelamukorteri eest Kuressaares 38 280 EVP-d.

Korterite erastamisel tugineti eluruumide erastamise seadusele, kuid müüdud korterid ei kuulunud riigikontrolli hinnangul erastamisele. Kõigil kolmel juhul on üürilepingud uuendatud või sõlmitud 2001. aasta kevadel.

Riigivara peab olema arvele võetud riigivararegistris ja sinna kantud eluruumid ei kuulu erastamisele. Keskkonnaministeerium taotles enne korterite müümist nende väljaarvamist riigivararegistrist, viidates põhjendusena eluruumide erastamise avaldustele. Kõik korterid kanti riigikontrolli andmeil riigivararegistrist välja 20. detsembril ehk päev enne ministri käskkirja.

Tahtmatu rikkumine

Riigikontroll on teinud järelepärimise ka õiguskantslerile, kes on arvamusel, et nimetatud tehingute puhul on rikutud riigivaraseadust.

Nende tehingutega sai riik kahju, mille suurus võrdub riigikontrolli hinnangul korterite tolleaegse turuväärtuse ja ostjate tasutud hinna vahega.

Heiki Kranich kinnitas eile Postimehele, et tegemist ei olnud tahtliku vea või tahtliku seaduserikkumisega. Ta lisas, et minister ei pea tegelema ostu-müügitehingutega, minister peab juhtima ministeeriumi ja selle arengut.

Endise keskkonnaministri sõnul oli ta arvamusel, et ametikorterid on jaburdus ja et inimestele tuleks maksta ainult palka, mitte kompenseerida nende tööd korteritega.

«Kui sain teada, et keskkonnaministeeriumis on kolm ametikorterit, ütlesin alluvatele: see ei ole mõistlik, et maksame oma inimestele nende töö eest korteritega,» ütles Kranich. «Minult küsiti, et mida siis nende inimestega teha, kas ajada tänavale. Ütlesin, et kui võimalik, tuleb korterid soodustingimustel müüa meie töötajatele, kes seal toona elasid.»

Eksministri väitel rõhutas ta, et korterid tuleb müüa rangelt seaduslikult ja kui seadus sellist asja ei luba, siis pole midagi parata, müük peab käima läbi enampakkumise. (PM/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles