Valitsus andis IT-kuritegudes süüdistatava USAle välja

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sada protsenti õigeid vastuseid sel aastal ei olnud.
Sada protsenti õigeid vastuseid sel aastal ei olnud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Justiitsministeeriumi ettepanekul otsustas valitsus tänasel istungil Ameerika Ühendriikidele välja anda Dmitri Agatšjovi, keda süüdistatakse miljonitesse kroonidesse ulatuvas pettuses.

Agatšjov ning tema võimalik kaasosaline on Eestis vahi alla võetud. Justiitsminister Rein Lang ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et järgmisel nädalal tehakse valitsusele ettepanek ka teine süüdistatav Ühendriikidele välja anda.

Langi sõnul süüdistatakse mehi ülemaailmselt toime pandud vargustes, võltsimistes ning võltsitud pangakaartide kasutamises.«Mehed on häkkinud sisse erinevate Lääne pankade infosüsteemidesse, varastanud deebetkaartide koode, tootnud võltsitud pangakaarte

ja nende pangakaartidega võtnud raha välja üle terve maailma, sealhulgas ka Eestis,» tõdes minister.

Lisaks süüdistatakse Agatšjovi ka FBI agendi ähvardamises vägivallaga, kuid selle eest teda Ameerika Ühendriikides vastutusele võtta ei saa, sest Eesti ja USA vahel sõlmitud kokkulepe ei kata sellist tüüpi süüdistusi.

«Ei maksa arvata, et arvutite kaudu toime pandud kuriteod jäävad karistamata kui need pannakse toime Eestis aga tagajärjed saabuvad näiteks Ameerika Ühendriikides,» manitses Lang ning kiitis Eesti koostööd Ühendriikide ning eriti FBIga.

«Ma võin kinnitada neile kes näiteks Sillamäe IT kolledšis omandavad haridust mitte headel eesmärkidel, vaid selleks, et saada teadmisi pangakaartide võltsimiseks või pangasüsteemidesse häkkimiseks saadakse varem või hiljem kätte.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles