Ekspert õpetab: kuidas rahvariideid kanda

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahvariided.
Eesti rahvariided. Foto: Elmo Riig / Sakala

Peagi algavate suurte pidustuste juurde kuuluvad kindlasti rahvariided, mille kandmine võib esmapilgul lihtsam tunduda, kui ta tegelikult on. Postimees. ee uuris Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuse esimehelt Liivi Soovalt, mida ja kuidas kandma peab.


«Suurim viga on, kui segatakse eri kihelkondade rahvariietest kokku rahvariide komplekt. Eri kihelkondade riideid ei tohi mingil juhul segada, sest see võtaks neilt ära kogu mõtte ja autentsuse,» hoiatas Soova.

Selle asemel on Soova sõnul täiesti lubatud selga panna näiteks mõne kihelkonna rahvariide seelik ja lihtne selle juurde sobiv pluus. Tavariideid ja rahvariideid segada on täiskomplekti puudumisel hea mõte, aga sellejuures ei tohi tavariided olla liiga silmapaistvad.

Sellise segamise puhul ning ka täiskomplekti juures peaks rõhku panema ka kottidele, kingadele ja peakatetele.

«Kott võiks olla lihtne ja linasest riidest. Väga ebasoovitav on näiteks laulupeo rongkäigus kanda kilekotte või mingeid muid kaasaaegseid kotte. Samuti peaks naisterahvastel peas olema peakate. Kui näiteks abielus naisel päris tanu kuskilt võtta ei ole, siis sobib ka mingisugune lillepärg. Peakate oleks ülimalt soovitatav,» rääkis Soova

Rahvariiete peale ei ole soovitav panna tavalist jopet. Alternatiiviks võiks olla kas suur linane rätik või sobiv rahvariide pealiskuub.

Jalanõud peaksid olema kindlasti kinnised ja lihtsad, et nad rahvariiete juures väga silma ei paistaks. Kõige parem oleks muidugi kanda pastlaid.

Soova sõnul oleks väga tore, kui inimesed kannaks pidustustele tulles rahvariideid. Meeldiv oleks, kui eestlane väljendaks enda rahvuslikku kuuluvust kehakatete kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles