ÜhesHingamine puhub kolmeks päevaks lõkkele laulu- ja tantsuleegi

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja tantsupidu läheb lahti.
Laulu- ja tantsupidu läheb lahti. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kolm päeva täis üheshingamises laulmist ja tantsimist sai alguse eile päikeseloojangul peotule pühitsemisega Admiraliteedi basseinis ja jätkub läbi kolme peoehtes päeva.

Tänavuse laulu- ja tantsupeo «ÜhesHingamine» tuleteekonna TuleTulemine lõpus pühitsetakse tuld laulude ja tantsudega.

13. juunil Tartust mööda ajaloolisi siseveeteid ajaloolistel puulaevadel Viljandi kaudu Pärnusse liikunud ja Kihnu jaanitulest süüdatud tantsupeotulega ühinenud laulupeotuli läbis kuni jahtal Ruhnu Karu Tallinnasse jõudmiseni üle 900 kilomeetri.

Pillipidu

Tegelikult läks XXV laulupeo ja XVIII tantsupeo programm ka vaatajate-kuulajate jaoks lahti juba täna rahvamuusikute pillipeoga Tallinnas Raekoja platsil.

Kella kümneni õhtul kestval kontserdil kuuleb nii viiuli-, akordioni- ja kandlekoori kui suupillimuusikat. Homme jätkuvad kontserdid kadrioru kunstimuuseumis, Tallinna matkamajas ja Metodisti kirikus.

Tantsijad on Tallinna erinevatel staadionitel päikesekuumuses rassinud juba teisipäevast. Täna koonduti ühisproovideks peopaika Kalevi staadionile, kus homme kell kaks antakse õhtust esimest etendust soojendav täies piduehtes peaproov-etendus.

Laulupeo kontserdid

Lauljad hakkasid pealinna saabuma täna, mil proove alustasid valikkoorid: Estonia ja Vanemuise teatri ooperikoor, filharmoonia kammerkoor ja rahvusmeeskoor. Laulupeo kunstilise juhi Ants Sootsi sõnul esinevad kutselised koorid seekordsel laulupeol esmakordselt omaette blokina laupäeval esimesel kontserdil.

Sootsi sõnul rikastab selline korraldus kava ja kutseliste kooride eripära tuleb paremini esile. Soots ütles, et kutselised koorid esitavad nõudlikumaid teoseid ja osi vokaalsümfoonilistest teostest. «Näiteks Cyrillus Kreegi ja Mart saare teoseid pole laulupeol ammu kuuldud,» märkis ta.

Lisaks võib laulupeo laupäevasel esimesel kontserdil kuulda näiteks katket Urmas Sisaski oratooriumist «Pro Patria», Eugen Kapi balletist «Kalevipoeg» ja Richard Wagneri ooperist «Tannhäuser» ja Arvo Pärdi teost «Credo».

Pühapäevane teine kontsert on laulupeo kulminatsioon, mille kava on rahvalikum.

Homme saabuvad oskustele üheskoos viimast lihvi andma ülejäänud kooriliigid. Õhtul mängitakse läbi pühapäevane laulupeo teine kontsert.

Alates laupäeva keskpäevast hakkavad kesklinnas kolonnidesse kogunema rongkäiguks valmistuvad lauljad, mis tähendab, et kogu kesklinna suletakse autoliikluseks.

Liikluskorraldus

Alates kella kahest, kui rongkäik liikuma hakkab, on igasuguse transpordi jaoks suletud kogu Narva maantee ja Pirita tee kuni lauluväljaku Mere väravateni.

Laulu- ja tantsupeo liikluskorralduse juht Janno Pilt pani kõikidele pealtvaatajatele veelkord südamele tulla laulu- ja tantsupeole jalgsi või ühistranspordiga ja parkida auto võimalikult kaugele. Kalevi staadioni ja lauluväljaku ümbrus oli tema sõnul juba eilseks osalejate transpordi poolt hõivatud.

Tantsupeo etenduste ajaks on tavaliikluseks suletud Juhkentali tänav. Samuti jääb mõlema laulupeo kontserdi ajal suletuks Narva maantee Pirita teest kuni Smuuli teeni. Liikuma jääb vaid ühistransport. Pealtvaatajate jaoks on käigus eribusse ja tasuta busse.

«Et kontserdi lõppedes hakkavad tuhanded inimesed lahkuma lauluväljakult, kasutades sealhulgas ka sõiduteid, siis liiklusreguleerijad lubavad sõidukid liikuma alles pärast jalakäijate sõiduteedelt hajumist. Varasema praktika järgi võtab see Narva mnt puhul aega 45-60 minutit,» rääkis liiklus- ja parkimiskorralduse juht Valdur Talts.

Tantsupeole minejate kasutuses on kõik linna avalikud parkimiskohad vastavalt olemasolevatele liiklusmärkidele, välja arvatud Võistluse, Püssirohu ja Staadioni tänavad.

Juhkentali tänav (Liivalaia - Püssirohu lõigul) võidakse sulgeda üldiseks liikluseks iga tantsupeo kontserdi pealtvaatajate kogunemise ja lahkumise ajaks vastavalt olukorrale.

XXV laulupidu ja XVIII tantsupidu 2.-5. juuli 2009 Tallinnas:

Kava
Neljapäev, 2.juuli
kell 15 PILLIPIDU Raekoja platsil
kell 22.30 TuleTulemine Admiraliteedi Basseinis

LAULU- JA TANTSUPEO AVAMINE

Reede, 3.juuli
kell 19 TANTSUPEO I ETENDUS Kalevi staadionil

Laupäev, 4.juuli
kell 11 TANTSUPEO II ETENDUS Kalevi staadionil
kell 14 LAULU- JA TANTSUPEO RONGKÄIK
kell 19 LAULUPEO I KONTSERT Lauluväljakul

Pühapäev, 5.juuli
kell 11 TANTSUPEO III ETENDUS Kalevi staadionil
kell 14 LAULUPEO II KONTSERT Lauluväljakul

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles