USA soovib tihedamat koostööd Baltimaadega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ameerika Ühendriigid kuulutasid asevälisministri abi Heather Conley suu läbi eile välja uue algatuse, mille eesmärk on süvendada USA ning Balti- ja Põhjamaade koostööd.

Conley rõhutas, et tegemist on Ühendriikide jätkuva sügava huviga Põhjamaade ja Balti riikide vastu.

Varasemat Põhja-Euroopa initsiatiivi asendava «täiustatud partnerluse Põhja-Euroopas» (Enhanced Partnership in Northern Europe, e-PINE) kõige suuremaks vormiliseks uuenduseks on kolme Balti riigi, viie Põhjamaa ja Ühendriikide välisministeeriumide poliitiliste osakondade juhtide kohtumiste muutmine regulaarseks.

Nii Conley kui ka eile telekanalile Kanal 2 intervjuu andnud USA suursaadik Eestis Joseph DeThomas kinnitasid, et e-PINE keskendub kolmele suuremale valdkonnale.

Esimene neist on poliitiline julgeolek, mis hõlmab USA-le eriti olulist terrorismiteemat, samuti koostööd NATO raames, tagamaks rahu ja stabiilsust Põhja-Euroopas.

Teine põhivaldkond on niinimetatud pehme julgeolek ehk ennekõike keskkonna- ja tervise-, samuti migratsiooni- ja pagulasküsimused. e-PINE ametlikus deklaratsioonis kõneldakse vajadusest laiendada Põhja-Euroopa suhteliselt stabiilset olukorda ka piirkonna naaberaladele.

Kolmas valdkond on majandus, mille puhul DeThomas nentis eile Ühendriikide suurt huvi Euroopa kõige tormilisemalt areneva piirkonna vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles