Taiwan ei pääsenud APECi ühispildile

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasia ja Vaikse Ookeani Majanduskoostöö Organisatsiooni APEC tippkohtumisel osaleva 21 liikmesmaa seas on Taiwan ainuke, kelle riigipea või valitsusjuht ei seisa teisipäeval sädelevas tai brokaadist särgis APECi liidrite ühisfotol.

Seda loomulikult Hiina Rahvavabariigi survel, kes teatavasti ei tunnista Taiwani riigiks ja on nõus tema osalemisega ainult presidendi esindaja tasemel. Maailma suuruselt 16. ja Aasia 5. majandusega maa täielikku eiramist organisatsioonis ei pea aga isegi Hiina ilmselt võimalikuks.

Hiina pingutab

Hiina on sel aastal võtnud ette tavalisest rohkem ponnistusi Taiwani delegatsiooni boikoteerimiseks.

Näiteks on ta kutsunud osa võtvate maade ministreid üles mitte korraldama kahepoolseid kohtumisi Taiwani ministritega ning nõudnud isegi tippkohtumise istekohtade tavapärase maade alfabeetilise järjestuse muutmist, kuna see annaks Taiwani esindajale koha USA presidendi George W. Bushi kõrval.

Mõned vaatlejad näevad selles «karistust» Taiwani presidendi Chen Shui-biani hiljutise avalduse eest riigi uue konstitutsiooni loomiseks 2006. aastaks, milles Hiina kardab otsest sammu Taiwani iseseisvaks kuulutamise suunas.

Taiwan püüdleb sõprust

Taiwani delegatsiooni liige, parlamendi väliskomisoni esimees Parris Chang avaldas aga nädalavahetusel arvamust, et tegemist on lihtsalt Hiina rutiinse Taiwani tõrjumise poliitikaga.

Ka Taiwani delegatsiooni juht ja president Chen Shui-biani eriesindaja, Taiwani Teaduste Akadeemia president, 1986. aasta Nobeli keemiapreemia laureaat Lee Yuan-tseh oli enne Bangkokki lendu pigem positiivselt meelestatud Taiwani võimaluste osas tippkohtumisel ega välistanud isegi otsese suhtlemise võimalust Hiina Rahvavabariigi esimehe Hu Jintaoga, nagu tal oli olnud möödunud aastal Jiang Zeminiga.

Lee ütles ka, et tal on sõnum nii USA presidendile kui ka Hiina Rahvavabariigi esimehele. Esimesele tahab ta öelda, et Taiwani president ei kavatse taganeda 2000. aastal väljaöeldud «viiest ei-st» Taiwani iseseisvuse osas. Teisele aga, et Taiwani esmaseks püüdeks on sõbralike ja kahepoolselt kasulike suhete arendamine üle Taiwani väina ilma poliitiliste eeltingimusteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles