Raadile võib tulla vanatehnikamuuseum

Vahur Afanasjev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanade autode, busside ja muu tehnika taastajate klubi Levatek soovib endale Raadil asuvat lennukiangaari või endise ratsarügemendi hooneid, et rajada sinna Tartu vanatehnikamuuseum.

«Praegu pole tehnikat kuskil säilitada ja rahvale näidata, paljud masinad seisavad niisama päikese ja tuule käes,» rääkis Levateki president Heino Jaanus.

Klubi peaaegu neljakümnel liikmel oleks Jaanuse hinnangul muuseumi tarvis välja panna vähemalt paar-kolmkümmend masinat.

Üks klubi liikmeid Allar Guitor kinnitas, et kui vanatehnikamuuseum tõepoolest jalad alla saaks, annaks tema parasjagu renoveerimisel oleva 1927. aasta Fiati hea meelega rahvale vaatamiseks.

Autost lennukini

Heino Jaanus lisas, et mitme manalateele läinud klubiliikme lapsed on samuti valmis andma isa vana auto püsiväljapanekusse.

Vanatehnikamuuseum oleks tema nägemuses tõeline tehnikamuuseum, kus lisaks aja hambust päästetud autodele, bussidele ja mootorratastele võiks eksponeerida kas või lennukit. Ka võiks muuseumikülastajate silma rõõmustada näiteks magneetode ja karburaatorite kollektsiooniga.

Kui klubi Levatek kas ratsarügemendi tallid või lennuväeangaari endale saab, pole klubiliikmetel plaanis neid pelgalt väljapanekukohaks muuta.

Vanatehnikamuuseum oleks ühtlasi huvikeskus, kuhu kutsuda noori inimesi masinaid taastama. Muuseumi juurde tuleks nurgake, kus noored huvilised saaksid hakatuseks näiteks mootorratast renoveerida.

Ammune taotlus

Endised ratsarügemendi tallid, mille kõrvale Tartu arengukava järgi peaks kerkima linnahall, võivad Heino Jaanuse arvates muuseumile isegi väikeseks jääda.

«Angaaridesse mahuks kindlasti rohkem tehnikat,» arutles ta, kuid kiitis ka ratsaväe tallide unikaalsust.

Muuseumi tarvis hoonete küsimise ajendina viitas Heino Jaanus Eesti Rahva Muuseumi arendamisele Raadil. Levatek on Jaanuse sõnul varemgi tehnikamuuseumi tarvis ruume taotlenud, kuid pakutud on lagunenud Jaamamõisa laohooneid, mis klubile ei sobinud. «See tehnika eeldab kindlat katust ja kindlaid müüre,» märkis ta.

Tartu linnapea Andrus Ansip on vanatehnikamuuseumi mõttega ilmselgelt päri.

«Need inimesed on tõsised tegijad,» kiitis ta Levateki klubi. «Minu meelest on eluterve idee, et nad saaksid oma autosid ja tsikleid kusagil näidata ja sellesse tegevusse ka noori kaasata.»

Ansip märkis, et Raadi peaks olema tehnikataastajaile sobiv paik. «Saatsin nende kirja linnaplaneerijatele edasi, et teada saada, kuidas automuuseum sinna planeeringuliselt võiks sobida,» lisas linnapea.

Raadi lennuvälja hoonetele tuleb linnapea kinnitusel avalik kasutus leida varem või hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles