Opositsioon peab Gruusia valimisi võltsituks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuspartei rängale lüüasaamisele vaatamata süüdistab opositsioon Gruusia võime pühapäeval peetud parlamendivalimiste tulemuste võltsimises ja ähvardab tuua rahva tänavatele.

Kuigi valimistulemused ei olnud veel eile õhtuks lõplikult selgunud, oli esialgsetel andmetel valitsusmeelne Uue Gruusia Eest kogunud veidi üle veerandi ning peamine vastasrinna esindaja, Rahvuslik Liikumine veidi alla veerandi häältest.

Nelja aastaga suutis president Eduard Shevardnadze taha koondunud Uue Gruusia Eest võita valimistel 42-protsendilise toetuse.

Rahvusliku Liikumise juhi, endise justiitsministri ja praeguse Tbilisi linnapea Mihhail Saakashvili kinnitusel aga sai presidendimeelne blokk tegelikult veelgi rängemalt lüüa ega pääsenuks usutavasti üldse parlamenti (valimiskünniseks on seitse protsenti).

Et selles osas mitte kõik korras ei ole, tunnistas kuu aega enne valimisi ka riikliku valimiskomisjoni juht, kes nentis, et ei saa öelda valimisõiguslike kodanike täpset arvu, kuna ta seda ei tea.

Kuigi komisjon kohustus nimekirjad korda tegema, demonstreeris vastupidist Saakashvili, kes marssis pühapäeval mitmekümne ajakirjaniku eesotsas oma valimisjaoskonda Tbilisis, kus talle selgitati, et ta ei saa hääletada, sest teda pole nimekirjas.

President Shevardnadze nentis eile oma igaesmaspäevases raadiokõnes rahvale, et valimised peegeldavad asjade tegelikku olukorda maal. «Eks rikkumisi mõistagi oli... aga kõige olulisem on see, et valimised toimusid,» lausus ilmselgelt väsinud häälega riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles