Tallinna e-piletisüsteem võib minna vastuollu EL õigusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinn kavatseb kevadel üle minna elektroonilisele piletisüsteemile ja kehtestada tallinlastele 40 protsenti odavamad piletihinnad kui naabervaldade elanikele, mis võib Euroopa õiguse asjatundja Garri Ginteri hinnangul osutuda diskrimineerivaks ja sattuda vastuollu Euroopa õigusega.

Lisaks Tallinna naabervaldade elanikele tuleb ühistranspordi kasutamise eest hakata maksma kõrgemat hinda ka teistel Euroopa Liidu liikmesriikide kodanikel.

«Euroopa õiguse koha pealt võin öelda küll nii palju, et üldiselt on diskrimineerimine päritolu baasil kindlasti keelatud. On öeldud selgelt välja, et kedagi ei tohi diskrimineerida selle pärast, et ta on pärit teisest liikmesriigist,» ütles Ginter.

«Kui nüüd Saksamaalt Soomest või Lätist või kuskilt mujalt tuleb meile edaspidi mõni töötaja, näiteks ajutiselt, siis temal peavad olema kogu Eesti territooriumil samad võimalused, mis Eesti töötajal. Kuid Tallinna linn soovib ju seda muuta. Tallinna linn soovib, et temal neid võimalusi ei oleks, et kohalikega võrreldes on temal piletihinnad oluliselt kallimad,» lisas Ginter.

Tallinna abilinnapea Toomas Vitsuti sõnul ei ole uuele piletisüsteemile õiguslikku ekspertiisi tehtud, kuid mitteametlikud hinnangud on olnud linna tegevust toetavad. 

«Otseselt me kelleltki seda juriidilist ekspertiisi tellinud ei ole. Aga nii palju, kui me oleme seda juristidega arutanud, nad väidavad, et meil siin õiguslikke probleeme tekkida ei tohiks,» rääkis Vitsut.

Esilagu ei ole antud küsimuses seisukohta võtnud ei Harju maavanem ega ka õiguskantsler, kes ootavad asja ametlikku vormistust. Mõlemal on õigus Tallinna kavad vaidlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles