Millist fotofilmi kasutada sisetingimustes pildistamisel?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta lõpupoole on traditsiooniliselt tulemas mitmeid jäädvustamist väärivaid sündmusi: isadepäev, kadri- ja mardipäev, jõulud, uusaasta...

Paljud klõpsivad pilte digitaalse fotoaparaadiga või võtavad võsukese esinemise kooli jõulupeol videolindile. Vaatamata digitaalajastule leidub aga küllalt neid, kel filmiga laetud «seebikarp» taskus või peegelkaamera üle õla.

Kõik, kes käinud fototarvete poes, on kindlasti pannud tähele letiklaasi all laiutavat filmide valikut. Millist filmi siis valida, et perele olulised üritused ikka särava ja rõõmsana albumisse jääksid?

Kõigepealt tuleb arvestada, et külmal ajal toimub suurem osa pidulikke üritusi siseruumides. Seal pildistades on vaja palju rohkem valgust kui väljas, mistõttu peate kasutama ka välklampi.

Filmi ostes tuleks lähtuda eelkõige selle tundlikkusest, mitte niivõrd tootjast. Filmi tundlikkust näitab number filmikarbil: 50, 100, 200, 400, 800 või 1200. Mida suurem number, seda tundlikum film ehk seda vähem vajab see kujutise jäädvustamiseks valgust.

Paraku kaasneb tundlikkuse suurenemisega ka mõnes mõttes negatiivne külg - filmi teralisus. Mida tundlikum film, seda suurem «tera». Teralisus on halb sellepoolest, et pilti ei saa väga palju suurendada. Samuti kaasneb suure teralisusega filmi halb teravus või joonistusvõime.

Filmi teravus ja teralisus on kaks eri asja, kuigi paljud peavad neid sünonüümideks. Teravus tähendab seda, kui palju detaile filmile jäädvustub. Film võib olla küll teraline, kuid samas terav ning jäädvustada palju pisidetaile.

Tõsi, selline omadus on vaid mõnedel professionaalide slaidifilmidel, mitte aga laiatarbefilmidel. Nii et kui arvate, et 800-se filmiga pildistades saab sama häid pilte nagu 50-se filmiga, olete eksiteel.

«Seebikarp» ei vaja profifilmi

Tegelikult tuleks leida kuldne kesktee ja panna kaamerasse 200-ne filmi, mis on piisavalt tundlik siseruumides pildistamiseks ning mida saab ka suurendada rohkem kui 10 x15 cm. A4-st ei maksaks siiski unistada...

Lisaks nn laiatarbefilmidele leidub poodides profifilme. Kas neid tasub kasutada või on see lihtsalt raha raiskamine? Et profifilmide head omadused välja tuleksid, on vaja täita mõningaid tingimusi, mida kompaktkaamerad ehk «seebikarbid» ei võimalda.

Profifilmid vajavad üpris täpset särimõõtmist, siseruumides pildistamisel peaks olema parem välklamp kui «seebikarbil», ning ka objektiiv, mis tegelikult toob kujutise filmile, peab olema palju parem kui eespool mainitud «kaameral».

Peegelkaamerate omanikud peaksid kindlasti hankima korralikuma välklambi kui see, mis ruumis pildistades kaamerast välja hüppab. Ainult siis saate täie rinnaga nautida peegelkaamera eeliseid «seebikarpide» ees.

Filmitootja nimi ei oma tähtsust

Filmi ostes on oluline vaadata ka selle aegumistähtaega. Sageli võib poodides kohata allahinnatud filme. Neid ostes hoiate raha kokku ainult siis, kui selle kohe ära kasutate. Jääb see film aga pikemaks ajaks aparaati, olete hoopis kaotaja.

Film on tegelikult üks keemiliste ühendite segu, mille omadused säilivad teatud aja. Kui see aeg saab täis, hakkavad need ühendid järjest lagunema ja see kajastub eelkõige pildi värvides.

Kui peate end keskmiseks harrastusfotograafiks, pole suurt vahet, millise tootja filmi kasutate. Olgu Fuji, Kodak, Konica või Agfa - kõigi nende amatöörfilmid on üsna sarnaste omadustega, tagades hea tulemuse. Oluline on hoopis see, kui hästi oskate sündmust filmile jäädvustada.

Fotomeistri müüja Kaili Piirmetsa sõnul eelistavad ostjad 2+1 filmipakke, mis kokkuvõttes tulevad odavamad. Heade värvide pärast küsitakse sagedamini Fuji kaubamärki. Hinnatundlikumad kliendid ostavad Konica filme.

Noorte seas on aga populaarsed mustvalged filmid.

Näiteks Ilford 400/36, mis maksab 95 krooni, või sama tundlikkusega 24 kaadriga film hinnaga 85 krooni.

Filmi ilmutamise hind:

Filmi ilmutuse ja 10X15 esmapildi hind

Filmimeister 35 kr / 3.50 kr

Morganfoto 39kr / 3.50-4 kr

Fotoluks 35 kr / 4.50 kr

Neofoto 30 kr / 3.50 kr

Filmari 35 kr / 4.50 kr

kampaania hind 2.90 kr

Püsiklientidele kehtivad kõikjal soodustused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles