Reforminoored alustavad vabatahtliku riigikaitse kampaaniat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna noortekogu kavandab alates tulevast nädalast kampaaniat mis propageerib gümnaasiumiõpilastele elukutselist ja vabatahtlikku osalust riigikaitses ning vastandab sellele praegust kohustuslikku ajateenistust.

Kampaaniaks on nad küsinud kaitseväelaste pilte kaitsejõudude peastaabist, mis näeb selles kaitseväe tõmbamist poliitikasse ja katset õõnestada ajateenistuse jalgealust.

Järgmise nädalal lõpp toob trükipresside alt välja Reformierakonna noortekogu reklaammaterjalid, kus kiitust saavad elukutseline sõjavägi, samas kui kohustuslikul ajateenistusel põhinevad kaitsejõud kuulutatakse ebaefektiivseteks.

Kaart nendib, et «noorte meeste ajateenistus ei ole vabatahtlik» ja et «paljud ei taha aega teenida. Kohmakas reservvägi ei ole piisavalt kaitsevõimeline.» Reformierakonna noorte peasekretär Kalev Kallemets kinnitas, et nende eesmärk selle kaardiga on riigikaitse viia ennekõike vabatahtlikkuse alustele.

«Me propageerime siin selgelt propageerime professionaalset kaitseväge, kui ideed, arvestusega, et see on vabatahtlik. Me selgelt ei ole rahul praeguse kaitseväe süsteemiga, seepärast, et praegune riigikaitse ie ole piisav, ei vasta meie lähituleviku vajadustele. Me tahame, et need kes tahavad minna riigikaitset omandama, teeksid seda, ja need, kes ei taha, need jääksid rahulikult eemale,» rääkis Kallemets.

Asemele pakub reforminoorte kaart vabatahtlikku riigikaitselist õpet kõigisse Eesti koolidesse.

Riigikaitselist vaba tahet kiitva ja kohustuslikkust ründava reklaamkaardi väljaandmiseks küsisid reforminoored kaitsejõudude peastaabi abi, hankimaks kaardile kaitseväelaste pilte. Seepeale pöördus kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts kaitseministeeriumi poole, kartes katset tõmmata kaitsejõude poliitilisse kampaaniasse.

Kaitseväe Peastaabi avalike suhete juhi Peeter Tali hinnangul paistis talle kampaaniassekaasamise oht täiesti reaalne.

«Minule isiklikult tundus väga imelik, et küsitakse sõjaväe käest pilte mingisuguse poliitilise propaganda jaoks. See tundus täitsa võõras mõte olevat. Ja sellepärast me otsustasime küsida kaitseministeeriumi käest nõu,« märkis Tali.

Tali nägi ka võimalust, et Kallemetsa taotletud kaitseväelaste pildid satuvad kokku tekstidega, millega need nõus pole. Kaitseministeerium on praeguseks admiral Kõutsile vastanud, et võib kaitseväelaste pildid ise Reformierakonna noortele anda, kuid tänaseks on trükis kujundatud ilma sõduripiltideta. Pildil on hoopis kooliealine tütarlaps, kiiver peas ja ringikujulised rahumärgid põskedel.

Tali hinnangul mõjub vabatahtlikkusele suunatud trükis mõjuda kaitseväeteenistuskohustuse mainele halvasti. «Noored näevad, et käib mingi propaganda, mis seab ajateenistuse kahtluse alla ja ei olegi varmad ühinema ajateenistusega või üritavad oma teenistust edasi lükata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles