Muuseumivara vargust uurib majanduspolitsei

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Varsti juba kaks aastat väldanud Tartumaa muuseumi ajaloo- ja kunstivara kadumise uurimine on läinud üle Tartu politseiprefektuuri majanduskuritegude talitusele.

Majanduskuritegude talituse vaneminspektor Kalle Kolk ütles, et pärast kriminaalasja ülevõtmist Elva politseilt andis prokuratuur edasise uurimise tõhususe tagamiseks hulga juhiseid. Mitmekümnes punktis on loetletud, millised asjaolud vajavad veel selgitamist, millised tunnistajad ülekuulamist.

«Kriminaalasi võib minna kohtusse ka kolme otsese tõendiga, mis kinnitavad süüdistatava süüd,» rääkis Kolk.

2001. aasta sügisel Tartumaa muuseumi direktori kohale asunud Merike Toomas avastas, et viimane inventuur oli muuseumis tehtud 1959. aastal.

Asudes korraldama kogude ülevaatust, avastas Toomas algul mõnekümne museaali kadumise. Hiljem ilmnes, et puudu on umbes 600 aja- ja kultuuriloolise ning kunstiväärtusega eset, sealhulgas 232 maali, akvarelli, joonistust ja skulptuuri.

Varem muuseumi kriminaalasja menetlenud Elva politsei uurija Kalle Märtson on vihjanud, et kohtu alla võib sattuda nii Tartumaa muuseumi endisi ametnikke kui ka kunstiga äritsejaid.

Majanduspolitsei inspektor Kalle Kolk ei soostunud täpsustama, mitut inimest võib süüdistus ähvardada.

Kriminaalasja uurimise tähtaega on korduvalt pikendatud, järgmine tähtaeg saabub kuu aja pärast. Kolgi sõnul on väga tõenäoline, et prokuratuurilt tuleb pikendamist taotleda veel vähemalt üks kord.

Kadu muuseumis

• Tartumaa muuseumis arvel olnud enam kui 40 000 säilikust on kadunud üle 10 000 eseme. Suur osa dokumente ja fotosid võis hävida 1998. aastal muuseumi laastanud tulekahjus. Museaale, mis põlengus hävida ei saanud, kuid mida muuseumis ei leidu, on ligi 600.

Allikas: Tartumaa muuseum

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles