Mäe järgmine külg

Ants Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunagi 1980ndate alguses, üliõpilasena, poetasin end tagumisi teid kasutades (kah nagu bändimees) Vanemuise kontserdisaali Music Seifi kontserdile. Lavalt tulev ei olnud ilmutuslik, aga oli hea sound ja huvitav jälgida pillimeeste stiilset tegevust heade pillidega hea võimenduse keskel.

Grammofoni abil pähe kulunud Seifi n-ö singelplaadi lood olid need, mis mulle ka hitilikku äratundmisrõõmu pakkusid – laul metsaneiust, ja käest kinni haaramisest, ja unes mäe nägemisest.
Just viimase juurest ongi meeles Tõnis, kelle muidu mikrofonijalaga þongleeriv esinemine – nii mulle tookord tundus – muutus uneloo ajal äkki isiklikuks ja veenvaks.

Söandasin ta pärast esinemist lava tagant üles otsida, tänada ja kas pudeliga või ilma, aga kindlasti kitarriga läksime edasi võõrastemajja Tartu, ansambli peatuspaika. Küllap me rääkisime bänditegemisest ja lavakunstikateedrist, kus parajasti meie mõlema lähedasi tudeeris, ja ilmsesti tahtsin lihtsalt veel tema laulmist kuulda, ent ainsa pildina on mulle sellest istumisest meelde jäänud kogu tuba täitev: «Aeg-ajalt, aeg-ajalt…!»
«Pimedale muusikule», «Naera, naera» – nagu rocklaulja, aga «Spassiite, spassiite…» – nagu popstaar… Ilmselt just see, et teda «ära nimetada» ei saanud, tekitaski minu kui tõenäoliselt selgemat lahterdamist vajava inimese peas toona Mägi kohal selle halli laigu.

Pärast seda isiklikku «äratundmist» laval ja hiljem ka selts- ja perekonnas, olen hakanud Tõnist enda arvates rohkem tabama.
Teda ei tohiks kunagi fonogrammi saatel esineja-võimleja rolli suruda. See on tema loomuse vastu ja ma arvan, et paljud kunagised küsimärgid tema kohta oleksid olemata, kui ta telesaadetes oleks «päriselt» laulda saanud.
Tasub, ja üha enam, kuulata, MILLEST ta laulab. Samas on Mägi paradoksaalsel moel oma austajatele oluline just seepärast, KUIDAS ta laulab – sest ta teeb seda KOGU ENERGIAGA, mis tal hetkel välja anda on.
Kes on Tõnis Mägi, saab ainult siis teada, kui tema laule KUULATA. Rohkem kui raadiosaadetest, intervjuudest või kohvijuttudest.

Tõnis Mägit ei ole väljaspool tema muusikategemist, inimestele selle kaudu jõu ja toe andmist.
Tõnisele on antud elada mitu elu. Laulda üht pikka laulu ja sadu erinevaid selle sees korraga.
Ja nii kui arvad end hakkavat millestki aru saama, teeb ta jälle ühe märkamatu manöövri ja keerab ette uue külje.
Mäe järgmise külje.

Tõnis Mägi
kontsertreis «Siirius»
28. 11 kell 19 Tartu Vanemuine
1. 12 kell 19 Pärnu Endla
5. 12 kell 19 Tallinn Sakala keskus
7. 12 kell 19 Haapsalu kultuurikeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles