Milline söögimaja meeldib lindudele?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lindude söögimajad on saanud talvel paljude aedade lahutamaks osaks, pakkudes nii silmarõõmu kui ka südamerahu.

Olenemata kujust ja värvusest on nende eesmärk anda lindudele talvist kõhutäidet, mis aitaks meie sulissõpru külma ja karmi aastaaega üle elada.

November ja detsember on õige aeg lindude söögimaja paigaldamiseks, sest lume ja külmade tulekuga peavad paljud neist toiduotsingutele üha rohkem energiat kulutama.

Söögimaja võib meisterdada tühjast piimapakist või vineeritükkidest, oluline on, et söök oleks ülevalt lume eest kaitstud.

Majakese võib ka poest osta ja see ongi ilmselt parim variant, sest lisaks katusele on neil automaatsöötjad, mis aitab söödaaluse alati täidetuna hoida. Söögimaja kujust ja värvusest olulisem on selle asukoht.

Kassipidajad peavad hoolt kandma, et loom ei pääseks söövaid linnukesi häirima. Selleks võib söögimaja riputada mõne oksa või paari meetri kõrguse peenikese posti külge - kui post on liiga jäme, pääseb kass lindudele ligi. Kõige parem koht on rauast aiapost, kuhu kassi küünised kinni ei jää.

Ise söögimaja ehitades võib fantaasial vabalt lennata lasta. Maja suurusest sõltub, kes seda külastama hakkavad. Kui tahate pasknäärid ja rähnid toidust eemal hoida, võite teha sissepääsu väiksema.

Rähnidele see paraku eriti ei mõju, sest nad lihtsalt raiuvad augu suuremaks. Linnas peaks söögimaja olema küllalt väike, sest muidu toidate ainult tuvisid.

Lisaks sissekäigule peaks majal olema ka aknad, et selle sisemus hämaraks ei muutuks: talvel on valgust niigi vähe ja linnud lihtsalt ei näe toitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles