Via Baltica ehitus võib seiskuda

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Via Baltica.
Via Baltica. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Via Baltica ehitus võib Natura ala laiendamise tõttu määratama ajaks seiskuda, sest Tahkuranna valda läbiv teelõik jääb valitsuse kinnitatud looduskaitseala piiresse.


Valitsus kinnitas aprillis Natura 2000 alade nimekirja, mille järgi Via Baltica teelõik jääb vaid paarikümne meetriga Uulu-Võiste ja Luitemaa hoiuala piiridesse, vahendab Raadio Pärnu. Pärnu maavalitsuse ettepanek uus maantee hoiualast välja jätta lükati tagasi.



Pärnu maavalitsuse planeeringutalituse juhataja Tiiu Pärn ütles Raadio Pärnule, et Natura 2000 piiri laienemine loodavale Via Baltica maanteele on maavalitsuse seisukohast toimunud vastuolus üleriigilise, aga ka Pärnu maakonna planeeringuga, mis rõhutavad Via Baltica tähtsust meie riigi ja maakonna arengule.



Pärna ütlust mööda tekitab kaitseala laiendus olukorra, kus Via Baltica ehitus võib lükkuda edasi määramata ajaks, sest uue maantee ehitus läbi selle ala võib nõuda täielikku keskkonnamõjude hindamist ja ekspertiisi Euroopa Komisjonile.



Pärna väitel oli analoogne olukord Poolas, kus kaks aastat kestis vaidlus ürgmetsas asuva Rospuda oru teeprojekti üle. Pärast kaheaastast kohtuvaidlust ja korduvaid ekspertiise tuli Poola valitsusel rajada Via Baltica lõik uude asukohta.



Pärnu maavalitsus on aastaid valmistunud Via Baltica detailplaneeringu koostamiseks. Nüüd, kui teetrassi asukoht on kindlaks määratud, tõmbas valitsus senisele tööle kriipsu peale. Maavalitsus pöördus nii keskkonna-, regionaal- kui majandus- ja kommunikatsiooniministri poole.



Vastus saabus keskkonnaminister Jaanus Tamkivilt, kes maavalitsuse ettepaneku Uulu-Võiste ja Luitemaa hoiupiire korrigeerida tagasi lükkas.



Natura 2000 on üleeuroopaline kaitstavate alade võrgustik, mille eesmärk on tagada haruldaste või ohustatud lindude, loomade ja taimede ning nende elupaikade ja kasvukohtade kaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles