Poola raudteelased petsid Phare rahade kasutamisel

Hendrik Lindepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poolas vahistati neil päevil 32 kõrget raudteeametnikku ning raudteejaamasid remontinud ehitusfirmade juhti, keda kõiki süüdistatakae Euroopa Liidu Phare fondi rahade väljapetmises, kokku enam kui 300 miljoni Eesti krooni suuruses summas. Poola politseil kulus petuskeemi lahtiharutamiseks kaks aastat…

Phare pettuses kahtlustatavaid arreteeriti üle kogu riigi: Varssavis, Poznanis, Lublinis, Katowices ja Gdanskis.

Kõrgeim vahi alla võetud tegelane on Poola riigiraudtee asedirektor investeeringute alal, samuti arreteeriti kaks riigiraudtee tütarfirmade direktorit. Süüdistuse saavad ka kolm ehitusjärelvalve inspektorit ning hulgaliselt ehitusfirmade juhte.

Phare raha jõudis läbi Poola Euroopa Integratsiooni Komitee Poola Riigiraudteeni ning see jagas selle raudteeringkondadele vaksalihoonete remondiks. Ning siis hakkasid rahaga juhtuma imelikud asjad. Petuskeemi selgitas Wielkopolska vojevoodkonna politseiprefektuuri pressisekretär Ewa Olkiewicz:

«Esitati fiktiivseid arveid, muu hulgas tegemata tööde kohta või siis näidati kulutusi tunduvalt suuremas summas kui tegelikult raudteejaamade moderniseerimiseks läks.»

Näiteks kui arve järgi oli kuhugi paigaldatud sissemurdmiskindel rauduks, siis tegelikult oli ette pandud tavaline puituks. Või kui arve peal oli kirjas puitlae vahetus, siis teglikult oli vana lagi vaid üle värvitud.

Poola Riigiraudtee on 1994. aastast alates saanud Phare fondist 130 miljonit eurot, eelmainitud areteerimised on seotud aastail 1997–2000 toimepandud pettustega, mida Keskkriminaalpolitsei uuris kaks aastat.

Võimude andmeil on oodata veel vähemalt paarikümne isiku vahistamist. Kahjusumma võib tõusta 100 miljoni zlotini ehk siis enam kui 300 miljoni Eesti kroonini.

Enamus poolakaid peab oma riiki üsna korruptiivseks, altkäemaksuandmine on levinud kõige kõrgemalt tasemelt kuni omavalitsuste ja perearstideni välja. Phare rahade ulatusliku petuskeemi paljastamine ainult kinnitab selle arvamuse õigsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles