Villa Mon Repos laguneb endiselt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti ilmusid villa Mon Repose ette kilega kaetud tellingud, kuid hoone taastamistöid pole niipea oodata.
Hiljuti ilmusid villa Mon Repose ette kilega kaetud tellingud, kuid hoone taastamistöid pole niipea oodata. Foto: Peeter Langovits.

1. juulil sai täis tähtaeg, mille Tallinna kultuuriväärtuste amet andis ettevõttele NG Eesti Kadriorus endise Musta Luige naabruses asuva villa Mon Repos korrastustööde alustamiseks.


Õiguse legendaarse Musta Luige hoone lammutamiseks saigi firma ainult tänu lubadusele 19. sajandil ehitatud villa Mon Repos taastada. Nüüdseks valitseb juba pikemat aega vaikus nii Musta Luige krunti kui Mon Repost ümbritseva aia taga. Ainus muudatus viimase poole aasta jooksul on Mon Repose fassaadi ette kerkinud tellingud, mida katab hoone viletsat olukorda varjav kile.

«Seal on küll tellingud püstitatud, kuid nad ei ole vormistanud tööde alustamise luba,» ütles kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Oliver Orro. Tema määraski NG Eestile tähtaja, et 1. juuliks peavad asjad liikuma hakkama. Selle, mis praegu Mon Repose juures toimub, lubab Orro käesoleva nädala jooksul selgeks teha.

«Seal võib olla mitu varianti. Esiteks, need on püstitatud selleks, et laulupeo rongkäigu ajal koledus nii väga välja ei paistaks. Teiseks võivad tellingud olla püstitatud ainult muinsuskaitse petmise eesmärgil. Ning kolmas võimalus on see, et nad kavatsevad seal tõesti midagi tegema hakata,» loetles Orro. Viimasesse varianti ei tundu tal eriti usku olevat.

Ja selleks pole ka põhjust, sest täna pärastlõunal näeb Mon Repose ümbrus välja sama maha jäetud kui viimastel kuudel. Peale valvuri pole krundil kedagi.

Kultuuriväärtuste amet suhtleb Musta Luige asukohas toimetava ettevõttega peamiselt kirja teel. Orro on püüdnud firmale ka e-kirju saata, kuid need on vastuseta jäänud.

«Küsimus on lihtsalt selles, et kõik seadusandlikud mehhanismid, mis meil on, on väga aeglased. Kui me hakkame võtma mingeid repressiivmeetmeid, nii palju kui Eesti muinsuskaitse käsutuses neid on, siis see läheb aeglaselt. Hommepäev ei juhtu seal mitte midagi. Aga me tegeleme sellega pidevalt, me ei ole neid ära unustanud ja me ei kavatse ohje käest lasta,» lubas muinsuskaitsja.

Orro sõnul ei maksa arendajatel loota, et muinsuskaitse nad pikapeale rahule jätab, sest seda ei juhtu. Ta kinnitas, et hoone kohta on põhjalik dokumentatsioon olemas ning kui omanik majal hävineda laseb, siis peab ta samsse kohta sama kujuga uue hoone üles ehitama. Aga Mon Repose puhul polevat asjad veel sugugi nii hullud, et koopia peale peaks mõtlema ning kui praegu tegutsema hakata, siis on võimalik veel küllaltki suurt osa vanast materjalist kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles