Poolat süüdistatakse vohavas piraatluses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki Poolas on asutud piraatlust tõkestama, pole sellel autoriõiguste omanikke esindava survegrupi väitel kuigi suurt mõju. Peamine põhjus on väidetavalt selles, et suurem osa poolakaist ei pea piraattoodangu tarbimist kuigi suureks patuks.

Autoriõigustest sõltuvaid ettevõtteid esindava Rahvusvahelise Intellektuaalse Omandi Liidu (International Intellectual Property Alliance) andmetel kahekordistus mullu Poola piraatturu käive ning nüüd küünib see juba poole miljardi dollarini.

Sellega on Poola tõusnud maailma 10 suurema piraatturu hulka. Kõige jõudsam oli juurdekasv arvutimängude osas, DVD-de levikuga on suurenemas ka piraatfilmide hulk.

Piraatlus ei puuduta Poolas üksnes arvutimänge, muusikat ja filme. Pooled poolakaist ütlevad, et on ostnud ka võltsitud kaubamärgiga rõivaid. Võltsijate lemmikmarkideks on Poolas Reebok, Nike, Adidas, Lee ja Wrangler.

Aga näiteks järeletehtud Levi Strauss teksaste piraatmüük on vähenenud, sest firma on ise aktiivselt võltsijatega võidelnud – igal aastal algatab Levi Strauss Poland ligi 200 kohtuasja. Tundubki, et piraatlusega võitlevail politsei- ja tolliüksustel on käed-jalad tööd nii täis, et kahju kannatavad firmad peavad ise initsiatiivi üles näitama.

Ekspertide hinnangul on ka Poola kosmeetikaturg 50 protsendi ulatuses täis loata järeletehtud tooteid. Ning nende avastamine läheb järjest raskemaks. Ehkki nii tolli kui politseid koolitatakse eristama piraattoodangust ehtsast, arenevad ka piraatkauba tootjad. Järeletehtud kosmeetikatoodete karbid ei erine pealtnäha millegagi originaalidest.

Poolas vohava piraatluse sümboliks on kuulus Varssavi staadion, mida on nimetatud ka Kesk-Euroopa suurimaks piraatkauba keskuseks. Sagedaste politseireidide tõttu on seal piraatkaubaga äritsemine nüüd varjatum, aga mitte kadunud. Ning kuna Poolas puudub ühiskondlik hukkamõist piraatlusele, siis vaevalt seda lähiajal välja juurida õnnestubki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles