Hiina avaldas oma terroristide nimekirja

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülemaailmne terrorismivastane sõda on andnud Hiina RV-le ettekäände karmistada meetmeid Xinjiangi autonoomse piirkonna ehk ajaloolise Ida-Turkestani muslimitest uiguuride iseseisvusliikumise vastu.

Esmaspäeval avaldatud dokumendis kutsutakse maailma riike üles abistama Hiinat võitluses nendega. Dokumendis esitatakse nelja «terroristliku» organisatsiooni nimed, keda süüdistatakse iseseisva Ida-Turkestani islamiriigi loomise katsetes Hiina Xinjiangi regioonis. Need on Ida-Turkestani Islamiliikumine, Ida-Turkestani Vabastusorganisatsioon, Uiguuri Noorte Maailmakongress ja Ida-Turkestani Informatsioonikeskus.

Avaliku julgeoleku ministeeriumi terrorismi vastu võitlemise osakonna direktor Yao Yongshen väitis pressikonverentsil, et Ida-Turkestani jõud sees- ja väljaspool Hiinat on pikka aega kavandanud ja täide viinud pommiplahvatusi, mõrvu, mürgirünnakuid ja muid terroriakte Xinjiangis ja mujal Hiinas.

Maade valitsusi, kus nimetatud organisatsioonid tegutsevad, kutsutakse üles kuulutama need seadusvastaseks ning areteerima ja välja andma nende liidreid.

Ida-Turkestani Vabastus- organisatsiooni peakorter asub näiteks Türgis Istanbulis, Ida-Turkestani Informatsioonikeskuse oma aga Saksamaal Münchenis.

Ida-Turkestani Islamiliikumise on juba varem kuulutanud terroristlikuks organisatsiooniks ka ÜRO ja USAs on külmutatud selle liikmete pangaarved.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles