Võimalused eesti keele õppimiseks laienevad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Peatselt suurenevad võimalused eesti keele õpetamiseks kõigile avalikus sektoris töötavatele inimestele.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas allkirjastas täna Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) keeleõppe arendamise programmi muutmise käskkirja, mille kohaselt saab antud programmi vahendeid kasutada keelekursuste korraldamiseks kõikidele avalikus sektoris töötavatele inimestele, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Seni toetas keeleõppe arendamise programm avalikus sektoris töötavate inimeste keeleõpet vaid tööjõuvahetusprogrammide kaudu ja keelekursusi sai korraldada üksnes haridustöötajatele.

Endiselt jäävad programmi toetatavate tegevuste hulka kutseõppeasutuste pädevuse tõstmine osalise eestikeelse õppe rakendamisel ning eesti keelest erineva emakeelega inimestele eesti keele õppekulude kompenseerimine.

Teatud kindlatele sihtrühmadele korraldatavad keelekursused on olnud keeleõppijate hulgas populaarsed.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas möönis, et kuigi paljudes vene õppekeelega koolides on õpetajate eesti keele oskusega probleeme, ei ole haridustöötajatest koosnevate keeleõppegruppide komplekteerimisega kunagi probleeme.

Lukase sõnul annab see lootust, et lähiaastatel paraneb ka õpetajate riigikeeleoskus. Samuti on kindel, et kui kursuste raames on õppijatel võimalik omandada oma kutsetöö tegemiseks vajalikke oskusi ja teadmisi, on see motiveerivam kui ainult üldkeele kursused.

«Keeleõppeprogrammi olulise osana kindlustatakse selle raames kõigile hiljem edukalt riigikeele tasemeeksami sooritanud täiskasvanud õppijatele eesti keele kursuste tasu sajaprotsendiline kompenseerimine,» ütles Tõnis Lukas. «See peaks andma täiendava motivatsiooni omandada eesti keel vajalikul tasemel.»

Uue alategevuse raames toetatakse politseiametnike, päästetöötajate, meditsiinitöötajate ja teiste avaliku sektori töötajate keelekursusi, kellel seni on ESF keeleõppe arendamise programmi raames olnud võimalus osaleda vaid tööjõuvahetuslähetustes või taotleda keeleõppe kompenseerimist pärast tasemeeksami sooritamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles