Prantsusmaad kritiseeriv Yemenia kaalub lennukite ostutehingu tühistamist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukatastroofist ainsana eluga pääsenud 12-aastane Baia Bakari.
Lennukatastroofist ainsana eluga pääsenud 12-aastane Baia Bakari. Foto: AFP / Scanpix

Jeemeni riiklik lennuettevõte Yemenia pole rahul Prantsusmaa tegevusetusega Komooride lähistel ookeani kukkunud lennuki otsingutel ning kaalub vastusena lennukite ostutehingu katkestamist.


Yemenia süüdistas Prantsusmaad koostööst keeldumises ja hoiatas, et võib loobuda kümne Airbus A350-tüüpi reisilennuki ostutehingust, vahendas AFP.

Yemenia esimees Abdul Khaleq al-Qadi polnud rahul ka Prantsuse paindumatu positsiooniga ja asjaoluga, et Prantsusmaa süüdistab Yemeniat lennukatastroofi põhjustamises juba enne uurimistulemuste selgumist.
«Me leiame, et Prantsuse pool ja Airbus pole koostöövalmis,» lisas al-Qadi.

Yemenia Airbus A310 153 inimesega pardal kukkus pärast ebaõnnestunud maandusmiskatset Komooride pealinnas Moronis asuvale lennuväljale seni teadmata põhjustel tormisesse India ookeani.

Lennuki pardal oli 142 reisijat, kellest 66 olid Prantsuse kodanikud ning lisaks neile veel 11 meeskonnaliiget. Lennukatastroofist pääses eluga vaid teismeline Baia Bakari, kes viidi pärast taastusravi Komooridel tagasi Prantsusmaale.

Yemenia on aga sattunud avalikkuse kõrgendatud tähelepanu alla ja lennufirmat on rünnanud ka hukkunute lähedased, kelle hinnangul pole firma lennukid turvalised. Alla kukkunud 19-aastasel lennukil oli tuvastatud mitu probleemi ning firma ise oli Prantsuse võimude teravdatud tähelepanu all.

Muu hulgas keelasid Prantsuse lennundusametnikud 2007. aastal ohutusnõuetele mittevastaval õhusõidukil riigi õhuruumi sisenemise. Kuna Airbus A310t Prantsusmaale enam ei lubatud, kasutas Yemenia Air oma Pariisi-Moroni lennu liinide Prantsusmaad puudutaval osal moodsamat Airbus A330t.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles