Valitsus võtab täna luubi alla ETV ja Eesti Raadio liitmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Täna valitsusse jõudva rahvusringhäälingu loomise kava heakskiitmisel hakkab juba järgmisel aastal Eesti Televisiooni ja Eesti Raadiot juhtima üks juhatus ning aasta pärast jõuab eetrisse uus digitaalne telekanal.

Ringhäälingu ümberkorraldamise rahastamise skeem, mille koostasid kultuuri-, rahandus- ja justiitsministeeriumi esindajad, jääb pisut tagasihoidlikumaks, kui pakkus sügisel valminud audiitor- ja konsultatsioonifirma KPMG uuring.

Nii ennustab kava 2007. aastaks ehitatava tele- ja raadiomaja maksumuseks 125 miljonit krooni ning seniste tele- ja raadiomajade müügist loodetakse saada 30 miljonit krooni. Varem pakkus uuringufirma uue hoone hinnaks paarsada miljonit krooni enam.

Seni pole veel avalikustatud, kuhu uus ringhäälingumaja tahetakse ehitada.

Ajakavaga kimpus

Ühendatud ringhäälinguorganisatsiooni iga-aastane riigitoetus peaks kava koostajate hinnangul suurenema igal aastal vähemalt 17 protsenti, ulatudes 2007. aastal 549 miljoni kroonini. Tänavu eraldas riik Eesti Raadiole ja Eesti Televisioonile (ETV) kokku 287,6 miljonit krooni.

Kultuuriministeeriumi meedia- ja autoriõiguse osakonna juhataja ja üks tegevuskava väljatöötajaid Peeter Sookruus lausus, et kuigi valitsuse heakskiidu saamisega ollakse nüüdseks juba ajakavast maas, ei muuda see siiski teisi tähtaegu.

«Ent selge on, et keegi ei räägi ammu enam üksnes televisiooni ja raadio ühendamisest - see pole mingi küsimus -, vaid stabiilse rahastamise saavutamisest,» lausus Sookruus.

Nii näevad tegevuskava ja aasta teisel poolel parlamendis loodetava heakskiidu saav rahvusringhäälingu seaduse eelnõu ette, et rahvusliku tele- ja raadioorganisatsiooni rahastamise skeem tuleb kinnitada vähemalt kolmeks aastaks.

Kava käsitleb ka digitaaltelevisiooni ETV-Digi rajamist aasta pärast, kus lisaks kultuuri- ja haridussaadetele näidatakse vaadatavamatel kellaaegadel ka venekeelseid saateid. Raadioprogramme hakatakse digitaalvõrgus edastama plaanide järgi 2006. aastal.

Raagi ootused riigile

Ehkki tegevuskava koostajad eesotsas ringhäälingunõukoguga lootsid valminud ajakavale ja rahvusringhäälingu rahastamisele saada heakskiitu juba eelmise aasta lõpus, otsustati see teadaolevalt just rahandusministeeriumi palvel valitsuskabineti viimase istungi päevakorrast välja jätta.

Rahandusminister Taavi Veskimägi sõnul polnud tal veel eile võimalik uuele tegevuskavale hinnangut anda, sest ta kujundab oma seisukoha täna pärastlõunaks, mil valitsus kabinetiistungile koguneb. «Põhimõtteliselt ei ole ma liitmise vastu, küll aga soovin kindlasti kõiki tingimusi teiste ministritega arutada,» ütles Veskimägi.

Varem on ETV juhatuse esimees Ilmar Raag sidunud valitsuse heakskiidu televisiooni ja raadio ühendamise kavale kaudselt oma ametissejäämisega.

Raag on Postimehele tunnistanud, et enne kui poliitikutel puudub ühtne visioon ja soov tagada ringhäälingule hetkepoliitikast sõltumatu rahastamine, ei saa Eesti Raadiot ega ETVd avalik-õiguslikuks nimetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles