Võidusamba tolmu koguvad klaaspaneelid vahetatakse välja

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tolmustest paneelidest asub kohe risti all.
Üks tolmustest paneelidest asub kohe risti all. Foto: Peeter Langovits/ Postimees

Tšehhid vahetavad välja Vabadussõja võidusamba kolm paneeli, mis erinevalt teistest paneelidest teadmata kombel tolmu kogusid ja seetõttu roosaka varjundi võtsid ning saadavad need Saksamaale ekspertiisi.

Võidusamba valmistanud Tšehhi firma esindaja Jaanis Kuld ütles, et uued paneelid on Eestis olemas, kuid millal roosaks tõmbunud paneelide vahetamiseks läheb, selgub mehe sõnul tõenäoliselt homme.

Kuld märkis, et miks kolm paneeli värvi muutsid ja tavatul moel tolmu kogusid, on esialgu selgusetu ning just ekspertiisist loodetakse müsteeriumile mingit vastust saada.

Võidusamba paneelidel olevad plekid hakkasid välja paistma eelmisel nädalal ning toona lausus Kuld Postimees.ee`le, et kolmel paneelil on tolmust tekkinud inetud laigud ning üks paneelidest on sellega täielikult kaetud. Kulla kinnitusel on tolmu klaaspaneelide mõlemal küljel.

Ligi 100 miljonit krooni maksma läinud ning klaaspaneelidega kaetud 24 meetri kõrgune sammas avati piduliku tseremooniaga südaöösel vastu 23. juunit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles