Kiri maalt: rohkem riiki!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui linnas riiki juurde tehakse, saadetagu seda ka maale. Seal ollakse juba ette tänulikud, teab ja arvab Tõnu Õnnepalu.

Ma pean kohe alguses ära ütlema, et mina ka väga armastan riiki. Ja ma pean ka ütlema, et on, mida armastada. Vaatan aknast välja ja mis see läheb seal üle kadakase karjamaa? Tuliuus kaabel, Eesti Energia hiljaaegu pani. Me siin aastavahetusel kitsamas ringis valisime ka oma aasta inimese. Selleks sai, minu ettepanekul ja suure häälteenamusega (2:0) Eesti Energia rikkemontöör.

See oli veel selle suure maru ajal. Vihma kallas ja pimedus oli nii paks, et lõika või noaga. Ja tema ronib kuskil metsas posti otsa. Kole mõeldagi. Kõik ainult selleks, et maainimene ei peaks kallil jõuluõhtul oma tares pimedas istuma.

Hea küll, Eesti Energia pole veel riik ise, aga riigi oma ikkagi.

Eesti Posti armastan ka. Kuus korda nädalas kolgutavad siia pärapõrgusse nende kahe lehe ja kolme kirja pärast. Ja ega iga kord lehte polegi. Öelge veel, et eraettevõtja on kärmem teenust pakkuma! Kas siis Postimees on mõni riigi leht? Aga näe, kuidagiviisi ei taha iga päev kohale jõuda. Et Tartu kaugel ja kroonumaanteed kehvad. Ajagu aga, jah, riigi kraesse, küll me teame!

Eesti Telefoni armastaksin, aga pole teist enam, maha müüsid. Nime muutsid ka ära ja õige ongi: mis Eesti, kui pole enam Eesti riigi oma. No ikka töötab, helistada saab.

Mis nüüd vanasse heasse riigiraudteesse puutub, siis on minul ka temast kahju, aga rohkem nii üldiselt, mitte isiklikult. Pole meile siia rongi eluilmaski käinud, meretagune värk, saate isegi aru.

Kui isakesel tsaaril, puhaku ta rahus, oleks Ilmasõjas paremini läinud ja kui seda revoluutsiat poleks vahele tulnud (sotsil ja sotsil on ikka suur vahe, eks ole!), ehk oleks siis raudtee ka siiamaale välja veetud. Aga läks teisiti. Noh, buss ikka käib.

Ja üldse on meil siin selline kant, et kui riiki poleks, siis poleks kohe vaata et mitte midagi. Kust rahvas tööd saaks? Praegu on internaatkool ja ilmajaam ja piirivalve, kokku oma kolmkümmend kroonukohta. Ja kui lähed kas või metsa, siis millist autot sa seal esimesena trehvad? Ikka mõnda RMK kirjadega, kui üldse ühtegi. Sest metsad on meil suured. Vallamaja, see on küll, jah, kaugel, aga ega sealgi abist ära öelda. Sedasi.

Riiki meil siin Jumala abiga ikka veel on. Nii et muidu ma oleksin sellele sotsialismuse-märgukirjale küll oma nime alla teinud, kui seal seda valet ja laimu sees poleks olnud, et riik on ära hävitatud. Ei ole ju!

Mina muidugi ei tea, aga ma mõtlen nii, et riik ehk ei paista linnas nii hästi välja kui maal. Eks seal ole kole palju seda siginat-saginat ja kõik autod on ju nii ilusad, mine sa võta kinni, kus mõni riigiasjamees sees istub.

Vene ajal oli ikka selle poolest hea, et kui oli must Volga ja veel niisuguse ja niisuguse numbriga, oli kohe selge, et riigi masin.

Kui nüüd teeks ka sellise korra, siis ehk oleks linnas ka riiki rohkem näha. Aga kas siis muidu ei ole? Bussid-trammid voorivad iga minut, lambid säravad uulitsatel ööd otsa, justkui oleks kogu aeg mõni kroonupüha, koolimajad on üks ilusam ja uhkem kui teine. Mis see kõik siis on, kui mitte riik?

Rootsis ja Soomes on muidugi veel parem, ega selle vastu ei saa. Olen minagi käinud ja näinud. On ikka ilus küll, kohe pisar tuleb silma. Aga kes see oskab öelda, on seal sellepärast parem, et neil on sotsid eesotsas (ja on nad siis alati olnud?) või on seal sellepärast jäme ots sotside käes, et rahvas nii tubli ja jõukas on?

Meil siin kallil Eestimaal paistab küll sedasi olevat, et sotsid tulevad nüüd välja, kui elukene juba natuke nagu paremaks on läinud. Aga las tulevad, parem hilja kui mitte kunagi! Ja parem sellised sotsid, kui mõned riigikukutajad. Sest riigikukutajad nad vanasti ju olid?

Aga vaat see just ongi iga kord ilus, kui Saulusest saab Paulus. Nii nagu nad omal ajal seda vereimejate riiki kukutasid, nii nad nüüd seda kiidavad ja levitavad nagu üks õige usklik oma Rõõmusõnumit peabki laiali laotama. Sellepärast ütlen ka mina: Rohkem Riiki!

Aga kui lubatakse, siis sotsiks või vapsiks minemisega ma veel natuke kannataksin. Kuigi muidu on mul just sotsidega mitu ühist armastust. Mulle meeldib raha ka just samamoodi. Mitte nagu kapitalistile, kes tahab aga rahast raha teha. Milline hullus! Raha on ikka selleks, et viisakalt ja inimese kombel ära elada.

Ühesõnaga, kui ehk minagi ükskord peaksin mõne ilusa palgakesega riigiameti peale saama, siis mine tea, ehk astun ka parteisse. Seni elan lihtsalt kaasa. Ja kui ma rääkisin, et siin meie armsas maakolkas on riiki juba päris kenasti, ega ma siis ei mõelnud, et seda ei võiks veel rohkem olla. Ei sellest saa kunagi küll! Nii et kui te seal linnas riiki juurde teete, saatke ikka meile siia ka midagi. Oleme juba ette tänulikud.

PS. Ei jõudnud tintki minu läkitusel veel ära kuivada, kui juba mu truualamlikku palvet oli kõrgemal pool kuulda võetud. Ja kuidas veel! Minister Atonen isiklikult teatas, et annab meile sõitmiseks lausa riigi laevad istumise alla. Vaat see on tõesti mehejutt. Ja ma ütlen, et Igor Mangi ettekuulutused ahviaastaks hakkavad tõeks minema.

Aga mis riigi laevadesse puutub, siis ega siin olegi muud kui puhas loogika. Isegi maainimene saab sellest aru. Kui on riigi raha, olgu ka riigi raud, kuhu seda raha sisse taotakse. Muidu on nii, et kauge värk, valitsus ei kuule hästi, mis see seal nii ilusti vastu kajab, on see laevaraud või hoopis mõne reederi sugulase plekk-katus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles