Idamaine elamus põiktänavas

Eva Tammsaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Araabiapärase söögikoha Bazar populaarsus näitab, et külastajad leiavad hea köögiga restorani üles ka siis, kui seda on peaaegu võimatu leida.

Kui paljud tallinlased, kaugemast rahvast rääkimata, teavad, kus asub Madara tänav? Või Tulika põiktänav? Vist mitte eriti paljud.

Kesklinna poolt tulles Endla viadukti alt läbi ja Kristiine keskuse vastast paremale Madarasse. Siis mõnisada meetrit otse edasi, kuni - ärge mööda põrutage! - on vasakul põiktänav, seesama Tulika oma.

Esmapilgul näikse tänavat ääristavat ainult endisaegsed tootmishooned, aga kui hästi peale passite, leiate ka Bazari üles. Ja järgmine kord on juba kergem kohale minna.

Meeldiv teenindus

Bazar reklaamib ennast kui Lähis-Ida roogi pakkuvat restorani. Idamaade hõngu õhkab ka sisekujundusest - sügavsiniseks tähistaevaks kujundatud laest, pehmetest pingipatjadest, vaipadest, peeglitest, omapärastest tikandiga lambivarjudest, samuti ettekandjate araabiapärastest hõlstidest.

Meeldiv on see, et laudu leidub nii väiksematele kui suurematele seltskondadele, osa neist paigutatud kõrvuti, osa veidi kõrgemal paiknevatesse eraldi nishshidesse.

Viimased paistavad olevat eriti menukad, seda enam, et sealt näeb ka kööki. Olemas on ka laste mängunurk.

Ettekandja on menüüga kohal niipea, kui külastaja jõuab istet võtta, selgitab lahkelt, mida üks või teine toit endast kujutab, ja ka tellitud road saabuvad lauda kiiresti.

Toidud on Bazaris head, ja mis eriti oluline - pole aastatega ei maitse ega koguse poolest kehvemaks muutunud.

Siinkirjutaja kindel lemmik on jogurtisupp loomalihaga (30 kr, sama pakutakse ka lõhega), millele on lisatud kurki, peterselli, koriandrit, münti ja ilmselt mõnda muudki maitseainet(taime).

Pettuda ei tulnud ka seekord, kuigi kaaslase tellitud spinati-sellerisupp (28 kr) kutsus nii pealevaatamisel kui maitsmisel vanale lemmikule peaaegu et truudust murdma.

Suppidest pakutakse veel läätsesuppi paprikaga (28 kr) ja lambalihasuppi kikerhernestega (35 kr). Väga meeldiv - ja taas sugugi mitte tavapärane - on see, et menüüst võib lugeda, mida üks või teine roog sisaldab.

Väiksema isuga inimene saab Bazaris kõhu täis, kui valib lisaks supile (või ka ilma supita) mõne eelroa. Lastele passib hästi Väikese Muki näljakustutaja (30 kr) - pitaleib salati, kanaliha, juustu ja puuviljadega.

Eelroogade hinnad jäävad 40-45 krooni kanti.

Praadidest tellitud maroko kanapada (58 kr) osutus täpselt selliseks, nagu Bazari kodulehekülg seda tutvustab - terav just niipalju, et kanaliha õrn maitse võiks esile tõusta.

Kastmes imepehmeks hautatud lihatükkidele on lisatud aprikoose, mitut sorti salatit ja rohelist, nii et juurde tellitud kuskus võinuks ka olemata olla. Praelisandeid tuleb Bazaris eraldi küsida. Kaaslane kiitis oma kalkunilihast shish kebabi (65 kr).

Kõva kõhutäie kõrvale

Kui keegi peaks pärast kõike seda veel magustoitu tahtma, võib ta menüüst valida - kaalujälgijad, jätke see koht vahele! - pannkooke halvaa, pähklite ja kondenspiimaga; halvaakreemi, mis lisaks halvaale sisaldab hapukoort, seesamipastat ja datleid; aprikoosipudingit; meekooki; jäätist mangopüreega; küpsetatud apelsini mee, likööri ja jogurtikastmega. Magusroogade hinnad jäävad 25 ja 35 krooni vahele.

Kui Bazaris kohvi tellida, siis tasuks eelistada tõeliselt kanget ja maitsvat Oriendi-nimelist (15 kr). Ja mis araabiapärane söögikoht see oleks, kui ei pakuks mitut sorti teed, sealhulgas Liibanoni jääteed ja Maroko piparmünditeed.

Kes eksootikat täiega nautida tahab, võib ohtra söögikorra lõpetuseks käia välja veel 120 krooni ja tellida lauda vesipiibu, mille kohta restorani kodulehekülg kinnitab: «Suhu jõuab vaid jahe ja meeldiva maitsega suits, mis ei oma mingit lõhna- ega maitsesugulust tavalise tubakasuitsuga.» Äkki tasuks kunagi järele proovida?

Veine on Bazari menüüd kirjas kümmekond, nii valgeid kui punaseid, klaas majaveini maksab 22 krooni. Õllevalik on kesine, hind kõigil 25 krooni.

Lõpuks veel kord kodulehekülje poole pöördudes tuleb kindlasti edastada järgmine oluline teave: «Reedel ja laupäeval alates kella 22 näevad kõik soovijad Bazaris suurejoonelist nabatantsu ja tuleeksootikat. Esinevad legendaarsed Ljubov Ibn Andul ja Väike Mukk, kes on tuntud kui emiiri lemmikud.»

Väljavõte menüüst:

• Eelroad: soe kanasalat 44 kr, täidetud baklažaan 53 kr, araabia omlett 43 kr.

• Kebab: lõhest ja kanast 60 kr, sealihast 65 kr, lambalihast 75 kr.

• Lisandid: kuskus, küüslaugukartul, paneeritud lillkapsas 10 kr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles