Tallinn muudab detailplaneeringute menetlemise senisest lihtsamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna säästva arengu ja planeerimise amet (SAPA) algatas detailplaneeringute koostamise lihtsamaks muutmise, mille abil loodetakse kiirendada nende menetlemise protsessi.

«Eesmärk on teha keerukas protsess lihtsamaks,» ütles abilinnapea Peep Aaviksoo. «Samas peame kindlustama, et me sellega riske ei suurendaks ja probleeme juurde ei tekitaks.»

Detailplaneeringute menetlemise korra ning sellega seoses ehitusmääruse muutmist valmistatakse ette koostöös arhitektide, planeerijate ja kinnisvaraarendajate esindajatega.

SAPA arhitektuuriteenistuse direktori Arvo Rikkineni sõnul on plaanis detailplaneeringu algatamiseks lähteülesannete koostamise ja kooskõlastamise staadium asendada eskiisiga. See teeks juba algstaadiumis selgeks, kas konkrteetsele alale selliste mahtude kavandamine on üldse mõeldav.

«Koos detailplaneeringu algatamise taotlusega tuleb esitada ka skeem planeeringuga kavandatavast – näidata ära plaanitavad ehitusmahud, hoonestusalad ja kõrgused,» ütles Rikkinen. «Eskiis näitab ära, kas taotlus on üldse reaalne.»

Tema kinnitusel tähendaks uus kord, et lähteülesande koostamise asemel algaks detailplaneeringu koostamine kohe eskiisi staadiumiga, see teeks detailplaneeringu menetlemise protsessi kolmandiku võrra lühemaks ja lihtsamaks.

Arhitekt Katrin Koov näeb ettepanekus aga ohtu, et linn kaotab võimaluse arenguid suunata.

«Minu arvates peaks asi olema vastupidi – selle asemel et tellida arendajalt koos taotlusega eskiis, peaks just lähteülesanne senisest põhjalikum olema,» rääkis Koov.

See on praegu sisuliselt ainuke vahend linnal ruumilisi arenguid suunata, kuna SAPA ise detailplaneerimisega ei tegele. Uue korraga jääb SAPA puhtalt kooskõlastavaks organiks, kuid kuhu jääb siis linna visioon, lisas ta. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles