Taiwani presidendile tehti valimiste eelõhtul mõrvakatse

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile pärastlõunal, presidendivalimiste eelpäeval, tabas Taiwanit šokina teade, et president Chen Shui-biani tulistati tema kodulinnas Tainanis Lõuna-Taiwanis avaliku kampaaniaürituse ajal.

Telekanalid näitasid otseülekandes kaadreid lahtises liikuvas maastikuautos koos asepresident Anette Luga seisvast presidendist ja hiljem kuuliaugust auto esiklaasis.

Presidenti tulistati ilmselt tänavat tihedalt palistavast rahvahulgast umbes 13.45 kohaliku aja järgi.
Kuna juubeldav rahvamass tervitas presidenti hiinlaste kombe kohaselt muu hulgas ka traditsioonilise tulevärgiga, oligi esimene versioon, et Chen ja asepresident said pihta sellest. Kuid see teade asendus kohe ilmselge tulistamisversiooniga. Presidendi autost avastati ka teda kõhtu haavanud kuul.

Kampaania lakkas

Paremast jalast sai kergelt kriimustada ka asepresident Lu. Ei ole teada, kas riigi liidrite pihta tulistati üks või mitu lasku. Mõlemad toimetati kohe haiglasse, kusjuures Chen läks ambulantsiautosse omal jalal.

Tainanis kogunes rahvas haigla juurde ning väljendas kätest kinni hoides ja loosungeid hüüdes oma toetust presidendile.
Presidendikantselei peasekretär Chiou I-jen teatas atentaadijärgsel pressikonverentsil, et Cheni ja Lu seisund ei ole ohtlik ja president jätkab riigipea kohuste täitmist ning kutsub rahvast üles rahunema. Ka valimiste toimumises ja ajakavas muutusi ei tule.

Küll aga jätsid nii presidendipartei kui ka vastaspool ära reede õhtuks planeeritud võimsad kampaaniaüritused.
Cheni konkurent valimistel, Guomindangi esimees Lien Chan soovis presidendile kiiret paranemist ja avaldas nördimust toimunu pärast.

Kella 7 paiku õhtul lasti president haiglast välja ja ta lendas erilennukiga ilma kommentaare andmata pealinna Taipeisse. Reedeõhtuse seisuga ühtegi kahtlusalust kinni peetud ei olnud.

Terav valimisvõitlus

Valimiskampaania Taiwanis on küll olnud terav ja tuline ning vastaskandidaadid ei ole säästnud värve teineteise süüdistamisel, kuid kuni eilseni ei olnud toimunud ühtegi tõsisemat intsidenti ega kokkupõrget.
Toetus kummalegi kandidaadile on enam-vähem võrdne, kõikudes 40% piiril.

Täna toimuvatel valimistel teiseks ametiajaks kandideeriva Chen Shui-biani ja tema Demokraatliku Progressipartei eesmärgiks on tugevdada Taiwani suveräänsust, mis on aga vastukarva Pekingile.
Lien Chan lubab enda valimise korral sõbralikumate suhete nimel Hiinaga Taiwani suveräänsusküsimuse tulevikku lükata ja keskenduda kahe poole majandussuhete tihendamisele.

Peking ei olnud eile õhtuks mingit seisukohta Taiwanil toimunud atentaadi kohta avaldanud. Väidetavalt püüti Hiina internetiportaalides uudiseid selle kohta blokeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles