Taiwani presidendivalimised jäid kohtu sekkumisel patiseisu

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehkki Taiwani presidendivalimised võitis esialgseil andmeil senine president Chen Shui-bian, oli tema võit nii napp, et kahtluste ärahoidmiseks pitseeris saareriigi kohus kokkuloetud hääled.

Heitlus presidendikoha pärast Taiwanil, mille kulminatsiooniks oli president Chen Shui-bianile tehtud mõrvakatse päev enne valimisi, lõppes dramaatilise tulemusega. Üleeile õhtul väljakuulutatud esialgsete valimistulemuste põhjal võitis Chen valimised vaid 29 518 ehk 0, 22% enama poolthäälega 13 251 719 antud häälest. Tema poolt hääletas 50,11%, vastaskandidaat Lien Chani poolt 49,89% valijaid.

Rahva poliitiline aktiivsus, nagu noore demokraatia puhul tavaks, oli kõrge: valimas käis 80,3% hääleõiguslikest kodanikest. Kuid valimistulemus ise, nagu ka mõlema poole valdavalt negatiivne kampaania ja kaotajapoole valuline reaktsioon tulemuste teatavakstegemise järel, annavad tunnistust Taiwani ühiskonna üsna teravast jagunemisest kaheks erinevate poliitiliste eelistuste ja tulevikuvaadetega leeriks.

Chen ja asepresident Anette Lu esindavad arengusuunda, mis peaks viima lõppkokkuvõttes ka de iure iseseisva ja rahvusvaheliselt tunnustatud Taiwani riigini. Lien Chani ja tema asepresidendi kandidaadi James Soongi konservatiivne platvorm näeb aga ette Hiina Vabariigi säilitamist Taiwanil ja lõpuks Taiwani ühinemist Hiinaga, kui see on ükskord vabanenud kommunistlikust valitsusest.

Referendumi uurimine

Üsna suureks löögiks Chenile oli valimistega ühel ajal toimunud referendumi läbikukkumine, kuna sellest võttis osa alla poole valijaskonnast, mis ei luba rahvahääletuse tulemusele anda seaduse jõudu.

Referendumil tuli vastata «jah» või «ei» kahele küsimusele: 1. Kui Hiina keeldub likvideerimast Taiwanile sihitud rakette ja avalikult loobumast jõu kasutamisest meie vastu, kas sa sel juhul nõustud, et valitsus peab tõhustama raketitõrjerelvastust tugevdamaks Taiwani kaitsevõimet? 2. Kas sa nõustud, et meie valitsus peab alustama läbirääkimisi Hiinaga rahu ja stabiilsuse kindlustamiseks ning konsensuse loomiseks üleväinasuhetes mõlema poole rahva hüvangu huvides?

Vaatamata reedel saadud kergele kõhuhaavale käis president laupäeva ennelõunal automaaturite salga kaitsel hääletamas.

Opositsioon protestib

Juba teised valimised kaotanud Lien Chan aga kuulutas, et valimised olid ebaõiglased ja erapoolikud ning nõudis häälte uuesti ülelugemist, ähvardades valimistulemused kohtusse kaevata. Samuti kutsus ta üles presidendi «kahtlase» mõrvakatse kiirele ja igakülgsele uurimisele.

Valimistepäev möödus üldiselt rahulikult ja vahejuhtumiteta. Valimisjärgsel ööl ja pühapäeva varahommikul esines aga Lien-Soongi pooldajate vägivallapuhanguid Taiwani suuruselt teises ja kolmandas linnas Kaohsiungis ja Taichungis, kus Chen võitis eriti suurelt.

Taipeis kogunes eile hommikul rahvahulk presidendipalee ette ja nõudis valimistulemuste ülevaatamist. Taiwani ülemkohus teatas, et on andnud korralduse kõikide hääletuskastide kinnipitseerimiseks kõigis enam kui 13 000 valimisjaoskonnas, kuid mitte veel häälte ülelugemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles