Mereväe tuukrid leidsid Tallinna lahest miini

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meremiini õhkimine. Foto on illustreeriv.
Meremiini õhkimine. Foto on illustreeriv. Foto: Toomas Huik

Mereväe miinituukrid leidsid eile rutiinse sukeldumise käigus Tallinna lahe lääneosas II Maailmasõja aegse Saksa päritolu meremiini.


Leitud miini puhul on tegemist suurema akustilist ja magnetsensorit kandva põhjamiiniga.

Mereväe operatiivkorrapidaja informeeris miinist koheselt päästeametit, piirivalveametit ja veeteede ametit, kes andis välja navigatsioonihoiatuse.

Miin ei asu laevateel ega ohusta otseselt laevaliiklust. Miinituukrid teevad lõhkekeha kahjutuks esimesel sobival võimalusel. Miini kahjutuks tegemine eeldab detailseid uuringuid miini seisukorra ja ümbritseva keskkonna hindamiseks.

«Tallinna lahe laevateed ja ankrualad on põhjalikult läbi uuritud, samas on madalaid alasid, mida laevadega uurida ei saa. Miinituukrite kasutamine on seal hädavajalik kuid samas ka aega nõudev,» ütles mereväe staabi ülem kaptenmajor Ivo Värk.“

Päästeseaduse kohaselt vastutab demineerimistööde eest sise- ja territoriaalmeres ning majandusvööndis kaitsevägi.

Mereväe miinituukrite peamiseks ülesandeks on meremiinide ja teiste veealuste lõhkekehade otsimine, identifitseerimine ning kahjutuks tegemine.

Samuti võivad tuukrid kontrollida veealasid ja vajadusel need lõhkekehadest puhastada. Praegu teenib mereväes kümme miinituukrit.

Hinnanguliselt on Läänemerre veesatud maailmasõdade käigus üle 80 000 meremiini. Eriti mineerituks peetakse Soome lahte.

Eesti merevägi on miinitõrjeoperatsioone koostöös liitalste ja teiste Läänemere äärsete riikidega läbi viinud alates 1994. aastast. Kokku on miinitõrjeoperatsioonide käigus kahjutuks tehtud üle 500 lõhkekeha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles