Taiwani kriis kestab edasi

Märt Läänemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi keskvalimiskomisjon kuulutas reedel, nädal pärast valimisi, Chen Shui-biani valimised võitnuks, ei ole valimisdraamal Taiwanil ometi veel lõppu näha.

Vastaspoole, Guomindangi (GMD) ja tema liitlase Rahva Eest Partei terve nädal kestnud meeleavaldused tipnesid laupäeval ligi poolemiljonilise marsiga Taipeis.

Valimised ülinapilt, vaid 0,22% häältega kaotanud GMD juht Lien Chan kutsub jätkuvalt oma poolehoidjaid üles nõudma häälte ülelugemist ja president Chenile päev enne valimisi tehtu tapmiskatse sõltumatut uurimist.

Meeleavaldused on aga juba muutunud lahtisest uksest sissemurdmiseks, sest president on andnud rohelise tee nii häälte ülelugemiseks kui ka mõrvakatse uurimiskomisjoni moodustamiseks.

Kui parlament vastava seadusemuudatuse täna vastu suudab võtta, saab häälte ülelugemine teoks juba sel nädalal.

Taiwani ülemkohus lükkas aga tagasi Lieni hagi valimistulemuste tühistamiseks, kuna hageja ei suutnud esitada kandvaid tõestusmaterjale valimisprotseduuri rikkumiste kohta.

Tõsisem moment asja juures on see, et igasugused siserahutused Taiwanil on vesi Pekingi veskile.

Hiina Rahvavabariigi (HRV) valitsuse (riiginõukogu) juures asuv Taiwani Asjade Komitee väljastas reede õhtul varsti pärast intsidenti keskvalimiskomisjoni hoones avalduse, mille kohaselt HRV valitsus jälgib murega valimisjärgseid sündmusi Taiwanil ega kavatse jääda vaikseks pealtvaatajaks, kui olukord väljub kontrolli alt ning «kaasmaalaste» elu ja vara võib ohtu sattuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles