Õdede liit: koondamise tagajärjel kannatavad patsiendid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Eesti Õdede Liidu teatel muutub haiglaõdede koormus koondamiste tagajärjel liiga suureks ning patsiendid peavad seetõttu otseselt kannatama.


Samuti toob õdede koondamine liidu teatel kaasa uue välismaale tööle siirdumise laine, millel on aastakümnete pikkune mõju Eesti tervishoiusüsteemile.

«On suur oht, et täna koondatavad õed on Eesti jaoks kadunud ka tulevikus, kui majandus on jälle paremal järjel,» seisab liidu avalduses. Eelkõige lahkuvad Eestist või vahetavad eriala liidu teatel noored ja äsja kooli lõpetanud õed, kes peaksid pensioniikka jõudva õdede põlvkonna järk-järgult välja vahetama.

Kui Euroopas keskmiselt on 8, Soomes 15 õde 1000 elaniku kohta, siis Eestis peab 6 õde hoolitsema sama arvu elanike tervisevajaduste eest ning trend on õdede koormuse kasvu suunas.

Eesti Õdede Liidu juhatus teeb haigekassale ja sotsiaalministeeriumile ettepaneku tervishoiuteenuste mahtu mitte enam vähendada, sest jätkuv kärpimine halvendab oluliselt patsientide ravivõimalusi.

Majanduslanguse ajal ei ole vajadus tervishoiteenuste järele liidu teatel vähenenud, vaid mõnes valdkonnas isegi olulisel määral tõusnud. Näiteks psühhiaatriateenuste vajadus on poole aastaga tõusnud kümme protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles