Marid said uued juhid

Jaak Prozes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisel nädalal, 27. märtsil peetud VII mari rahva kongressil valiti Mari Nõukogu esimeheks, onjoaks Eestiski tuntud Vladimir Kozlov – Laid Šemjer.

Laid on eraalgatusliku Valentin Kolumbi nimelise muuseumi direktor, ammune Eesti sõber, eesti keelest tõlkija ja IV järgu Maarjamaa Risti kavaler.

Tema poolt hääletas 185 delegaati, mari ametnike esitatud kandidaadi Jevgeni Hlebnikovi poolt oli 95 delegaati, 11 delegaati ei hääletanud kummagi poolt ja 10 oli mõlema vastu.

Laid Šemjeri asetäitjaks valiti Anatoli Smirnov – Mari Ušemi veteranide esimees. Lisaks valis kongress esindajad Soome-Ugri Rahvaste Konsultatiivkomiteesse ja delegaadid Tallinnas 15.–19. augustini toimuvale IV soome-ugri rahvaste IV maailmakongressile. Erinevalt teistest soome-ugri rahvastest on mari rahva esindajad peamiselt ühiskondlikest organisatsioonidest.

Kongress võttis vastu resolutsiooni, mis paneb vastvalitud nõukogule ülesandeks juriidiliselt registreerida Mari Nõukogu – Mer Kanaš.

Valitsuse kaadripoliitika pälvibki reolutsioonis kõige suurema kriitika, sest viimastel aastatel on mitmeid mari rahvusest asutusejuhte lahti lastud.

Jaak Prozes on Fenno-Ugria Hõimukeskuse juhataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles